Novosti Svijet

Preminula 18-godišnja Ukrajinka Oksana Makar, žrtva okrutnog silovanja i spaljivanja

18/godišnja ukrajinka Oksana Makar umrla je u nedjelju gotovo nakon tri tjedna borbe za život, čije je okrutno silovanje i pokušaj ubojstva šokirao čitavu zemlje, javlja AFP.

Oksanu su 10. ožujka brutalno silovala trojica muškaraca, davili je i na kraju spalili ostavivši je da umre u jarku. Više od 55 posto njene kože bilo je spaljeno, a kirurzi su joj morali amputirati jednu ruku i oba stopala kako bi joj spasili život. Oksana je unatoč velikim traumama uspijela preživjeti, no na kraju je izgubila bitku.

- Oksana Makar podlegla je ozljedama. Njezino srce je prestalo kucati nakon krvarenja na plućima i unatočn tri pokušaja oživljavanja nismo je uspijeli spasiti, izjavio je glavni liječnik klinike Donetsk Burns Emil Fistal, javlja AFP.

Ovaj zločin je šokirao Ukrajinu zbog izuzetne okrutnosti, ali je, istovremeno, širom zemlje pokrenuo proteste protiv korupcije, nakon što je policija pustila na slobodu dvojicu osumjičenih. Navodno je riječ o sinovima bogatih roditelja s jakim vezama na vlasti.

Na ulicu su izašle i razgolićene prosvjednice iz skupine Femen kako bi upozorile na šlampavu policijsku istragu, a neki članovi ukrajinskog parlamenta predložili su smrtnu kaznu za počinitelje.

Na kraju su sva trojica osumnjčenih uhićena i optužena za silovanje, a jedan od njih i za pokušaj ubojstva.

Cijeli okrutan događaj, pokojna Oksana opisala je šokantnom videu što ga je snimila njena majka.

Na pitanje kakvu kaznu zaslužuju napadači odgovorila je da im treba 'odrezati testise i njima nahraniti pse'.

- Nisam osjećala svoje tijelo. U početku sam vrištala i zvala u pomoć ali nikoga nije bilo da mi pomogne. Nakon toga sam se počela moliti. Mislila sam da ću umrijeti i sjećam se jedino da mi je sve bilo u magli - kaže Oksana.

(JL), foto: screenshot youtube
Naslovnica Svijet