Novosti Hrvatska

za elektranu na perući

Je li i Miro Bulj imao sinkopu? Bio je 'spreman primiti metak' za zaštitu cetinskog kraja, a onda je glasao za 'tvornicu smrti'; I sam je šokiran, nije znao za što diže ruku?!

za elektranu na perući

Strategija prostornog razvoja Republike Hrvatske, temeljni državni dokument za usmjeravanje razvoja u prostoru, konačno je usvojena u Saboru.

Utvrđen je time opći cilj (vizija) prostornog razvoja do 2030. godine s polazištima, prioritetima, usmjerenjima i okvirom za provedbu. Glasalo se jednoglasno, nadstranački, s čak 116 glasova zastupnika.

Malo tko izvan sabornice zna da je u taj vrlo opsežan dokument, diskretno kako to samo u zakonodavnom tijelu može biti, uvršten i projekt kombi kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) Peruća, zbog kojega je u cetinskom kraju, pa i šire, podignuta prava ekološka revolucija.

Dok se očekivalo da pod pritiskom senzibilizirane javnosti i lokalnog stanovništva Ministarstvo zaštite okoliša donese konačnu negativnu odluku o (ne)prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš, čime bi cijeli projekt pao u vodu, dogodilo se upravo suprotno. Nakon što je proglašen projektom od strateške važnosti za RH, projekt "Vis Viva", odnosno problematična termoelektrana Peruća, postala je dijelom državne Strategije.

Informacija se još nije probila do zainteresirane javnosti, a da apsurd bude veći, o tome ništa ne znaju čak ni oni koji su u Saboru dizali ruku.

Zastupnik Mosta Miro Bulj, koji je zbog Peruće u sabornici vodio teški verbalni rat s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić i javno izjavljivao "spreman sam primiti i metak za zaštitu ovog kraja", bio je među onima koji su glasali za Strategiju.

Buljev komentar nismo uspjeli dobiti, ali njegovi poznanici kažu da je bio šokiran saznanjem za što je zapravo digao ruku.

Zanimljivo je još nešto. Miro Bulj je prije desetak dana tražio sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine na temu izgradnje termoelektrane Peruća, te je pozvao župana Blaženka Bobana da je hitno sazove kako bi se na njoj prihvatila deklaracija protiv projekta gradnje TE Peruća i uputila svim nadležnim institucijama. U to vrijeme Strategija je već bila u Saboru.

– Nemam informaciju da je TE Peruća ušla u državnu Strategiju. Tražio sam baš sastanak s ministrom Tomislavom Ćorićem da vidim što se s tim događa. Mislio sam da se više ne inzistira na projektu i da od toga neće biti ništa.

Narod je protiv i mi smo na Općinskom vijeću zaključili da nismo suglasni s tim projektom, čija realizacija nije ni realna jer je neisplativ – tako kaže načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, koji zapravo nije ni mogao biti neinformiran jer, po definiciji, sjedi u svim povjerenstvima koja daju presudno mišljenje.

Bošnjaku se i inače spočitava da u ovom slučaju sjedi na dvije stolice podilazeći biračima i lobirajući za projekt.

– Istina je da je elektrana Peruća ušla u strategiju, iako to još nigdje javno ne možemo vidjeti, i to jasno govori kako projekt gura neka jaka sila. Nismo dobili nikakav signal iz Ministarstva da se odluka priprema, da se povjerenstvo sastaje, sve je zatvoreno u užem kabinetu, obavijeno tajnom i maglom.

Mislim da u Hrvatskoj danas nema mutnije priče s težom temom – kaže fizičar Mislav Cvitković, koji je pokrenuo lavinu nezadovoljstva oko ovog projekta za koji tvrdi da objedinjava ekocid nad rijekom Cetinom i cijelom Cetinskom krajinom i pljačku stoljeća hrvatskih potrošača električne energije.

Projekt "Vis Viva", podsjetimo, uključuje izgradnju reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdovo, kombi kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) Peruća, spojni plinovod Dugopolje – Peruća i dalekovod Peruća – Konjsko s rasklopištem.

Na početku je izgledalo kako će projekt, koji u projektnoj tvrtki MCC procjenjuju na ukupno milijardu eura, proći bez većih problema jer su svi objekti uvršteni u općinski i županijski prostorni plan, a Vlada ga je inicijalno prepoznala kao strateški investicijski projekt, stvari su se zakomplicirale.

Sporna je termoelektrana Peruća, koju neki nazivaju tvornicom smrti. Skupina građana s područja općine Hrvace potpisala je peticiju kojom više od tisuću njih traži da se zabrani gradnja plinske elektrane te da se ona izbriše iz županijskog i općinskog prostornog plana zbog pogubnih prijetnji ekološkim posljedicama.

Potom su i lokalne političke stranke, čak i one koje su prethodno bile za taj projekt, zagalamile protiv njega. Uključilo se i više znanstvenika koji podupiru građansku inicijativu "Ne daj se, Cetino".

– Hrvatska bi strateški trebala definirati što za nas znače rijeka Cetina i Perućko jezero, koje je najveći bazen pitke vode u državi. Takve strategije, nažalost, nema. Ali ima one kojom se privatnoj tvrtki omogućuje da uzme dio jezera u koncesiju i ugrozi živote pola milijuna stanovnika – kaže Mislav Cvitković.

Što slijedi nakon uvrštenja termoelektrane Peruća u Strategiju razvoja? Na to pitanje zasad nema odgovora. Odluka o daljnjim koracima je na Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Iz inicijative "Ne daj se, Cetino" poručuju da se ne namjeravaju povući jer imaju gotovo stopostotnu podršku stanovništva.

– Ovo je potpuni kaos, ljudi će eksplodirati i moglo bi se svašta događati ako se krene s projektom – kaže Mislav Cvitković.

Inače, "Vis Viva", čiji je vlasnik Zoran Burić, suprug ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić, planira se pokrenuti 2019. godine. Termoelektrana bi trebala proraditi 2022., a reverzibilna elektrana, koja uživa punu podršku, 2023. godine.

 

Naslovnica Hrvatska