Novosti Hrvatska

RATNO PROFITERSTVO Dioničari "Razvitka": Jambo je HV-u prodavao lubenice uz 283 posto marže

Umjesto da je ‘Razvitak’ isporučivao robu uz minimalne marže od 10 do 12 posto, mala je nepoznata tvrtka Jambo d.o.o. ostvarila enormnu zaradu koja se, ‘prevedeno’ u vrijednost robe, procjenjuje na 109.271.680,51 kunu - izračunali su ‘razvitkovc

Zbog prodaje namirnica HV-u i HVO-u po cijenama višestruko višim od prodajnih, Udruženje malih dioničara metkovskog “Razvitka” tuži gradonačelnika Metkovića i donedavnog HSS-ova saborskog zastupnika Stipu Gabrića Jambu i njegove pomagače za ratno profiterstvo.

Isporuka lubenica MORH-u uz maržu od 283 posto, rajčica za 210 posto, glavatog kupusa za 186 posto te senfa za 112 posto za opskrbu HV-a i HVO-a tijekom Domovinskog rata samo su neki primjeri za Udruženje malih dioničara neprihvatljivog bogaćenja tijekom Domovinskog rata.

Podnositelji kaznene prijave koja je 2. studenog 2011. preporučenom pošiljkom iz Metkovića upućena DORH-u navode kako je Jambo, zloupotrebljavajući položaj komercijalnog direktora “Razvitka” te direktora Meso i Predolac d.o.o., sredio da HV i HVO namirnice kupuje preko tvrtke JAMBO d.o.o. u vlasništvu braće Gabrić.

- Umjesto da je “Razvitak” isporučivao robu uz minimalne marže od 10 do 12 posto, mala je nepoznata tvrtka Jambo d.o.o. ostvarila enormnu zaradu koja se, “prevedeno” u vrijednost robe, procjenjuje na 109.271.680,51 kunu - izračunali su “razvitkovci” koji metkovskoga gradonačelnika terete pozivajući se na Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

Jambu smatraju odgovornim za pretvorbu i privatizaciju trgovačkog poduzeća “Razvitak”, zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, zaključenje štetnih ugovora, krivotvorenje službenih isprava te primanje i davanje mita, zbog čega je, drže u Udruženju, sedma po snazi među trgovačkim tvrtkama bivše Jugoslavije pretrpjela štetu od nekoliko desetaka milijuna eura te otišla u stečaj, a 1600 zaposlenika na burzu rada.

- “Razvitak” nije opljačkan u danu. To je organizirani kriminal zločinačke skupine na čelu sa Stipom Gabrićem Jambom, koji je trajao deset godina i mogao je uspjeti samo uz debelu potporu hrvatske policije i, nažalost, korumpiranoga hrvatskog pravosuđa kojemu smo od 1993. uputili tridesetak kaznenih prijava, ali nadležni nisu ništa učinili - stoji u prijavi.

Uz napomenu da je tvrtka Jambo sve nekretnine kupovala s datumom “danas” kako bi se zatajio datum plaćanja, mali dioničari u prijavi navode i Ugovor o kupoprodaji Klaonice u Metkoviću, prema kojemu je kupac bio dužan platiti 6.127.000 kuna na račun tvrtke “Razvitak održavanje”, a ne na račun prodavatelja, tvrtke “Razvitak”, i to u roku od dana potpisivanja ugovora, iako datum nije poznat.

Navodi se i kako su ugovorne strane potpisale aneks “jer su navodno zaboravile u ugovor unijeti i, zamislite, čak 12 kamiona različitih tonaža te se i ti kamioni, koji niti su uneseni u imovinu niti su bili predmet natječaja, daju Jambi bez lipe”.

Mali dioničari tvrde da dopisom bez datuma tvrtka Jambo obavještava “Razvitak Predolac” da kupovinu Klaonice i još 13 objekata zatvara kompenzacijom od 15.140.847 kuna koja je provedena u metkovskom ZAP-u 11. prosinca 1996., a da nigdje nema dokumentacije iz koje bi se vidio taj dug.

- Kako ne znamo kad je zaključen osnovni ugovor, a ovjeren je 7.1.1997., proizlazi da je kompenzacija napravljena prije samog ugovora o kupoprodaji. Ovdje je sve jasno. Da bi se stvar što više zamutila, objekte prodaje Razvitak d.d., plaćanje ide na Razvitak održavanje d.o.o., a kompenzacija se radi s Razvitak Predolac d.o.o. U biti Jambo nikada nije platio ništa, već je pljačkom uzeo sve navedene objekte - objašnjavaju u prijavi.

Nadalje se navodi kako je Razvitak d.d. tvrtki Jambo 4. rujna 2005. prodao nekoliko prodavaonica i samoposluga po cijenama od 151,46 eura u Metkoviću do 473,36 eura za prodavaonicu na rivi u Podgori, što je, ističu, i do 10 puta niže od tržišnih cijena te kako nema podataka da je Jambo ikad platio ove objekte.

Također navode kako je na Staru godinu 2002. Razvitak bez natječaja Jambi prodao šest vila u Turističkom naselju Klek po cijeni od 3.050.000 kuna. Rješenje o plaćanju je dogovoreno sporazumom prema kojemu će Jambo platiti otpremninu za 124 radnika Razvitka, od kojih je većina već bila zaposlena u Gabrića pa su morali šutjeti, te je samo dio njih primio novac. Jambo je, znači, prema prijavi, trebao platiti 67.955 eura po vili, a zatim ih prodao po 175 tisuća eura...

Za hotel pri TN Klek, koji ima 31 sobu, 45 apartmana, dva plažna objekta i 20 tisuća metara četvornih maslinika s teniskim igralištem, podzemnom diskotekom itd., Jambo je trebao platiti 4.444.444 kuna, koliko, prema prijavi, košta samo maslinik.

Ističe se kako je zanimljivo i da se natječajem ne prodaje 39 apartmana i vila Helena koje će “Jambo uzeti onako usput”. Navodi se i kako je Jambo trebao preuzeti i dug prema banci VIPA Nova Gorica od 122 milijuna dinara koja je imala hipoteku na dio hotelskih apartmana.

- Jambo ne plaća ništa, već sa svojom ekipom falsificira virmane i potpise kojima na sudu u Dubrovniku prikazuje da je Razvitak virmanima iz Čapljine zapravo platio dug VIPA banci te prema njoj nema obveze. Danas je to na sudu jer VIPA banka nikada nije primila novac - stoji u prijavi.

Dioničari Jambi na dušu stavljaju i sudbinu upravne zgrade “Razvitka” u stečaju koju je od Razvitka u stečaju kupio izvjesni Mario Bašić iz Glavine Donje kod Imotskog koji je kasnije kod javnog bilježnika ovjerio izjavu da je zgradu kupio na Jambu.

piše Gabrijela Bijelić Kate Šutalo Cvjetković
arhiv cropix

Stipe Gabrić: Sve prijave protiv mene su odbačene

Stipu Gabrića Jambu ne uznemiravaju previše kaznene prijave koje mu na teret stavlja Udruga malih dioničara nekadašnjeg Razvitka.

- Do sada je bilo 109 kaznenih prijava protiv mene i sve su odbačene. Tako će biti i s ovom, 110., bez obzira što tko govorio - poručio je Jambo. A što se tiče gospodina Nikole Vučkovića, njemu zaista treba pomoć, ali ja mu pomoći ne mogu.

S. SOLDO

Podnositelji prijave šute

Predsjednik Udruženja malih dioničara “Razvitka” Nikola Vučković ostao je iznenađen novinarskim pozivom vezanim uz kaznenu prijavu protiv Stipe Gabrića Jamba.

- Prijava je autentična, ali je ja nisam proslijedio medijima. Netko je na dokument poslan s nepoznatog maila nadopisao moje ime i kontakt mobitel. Ne znam komu je u interesu da slučaj na ovaj način dospije u javnost i da se ometa rad DORH-a - izjavio je Vučković, inače aktivni član HDZ-a.

Osim predsjednika Udruženja o novoj iz serije od tridesetak kaznenih prijava, koliko ih se od 1993. nagomilalo u slučaju “Razvitka”, nisu se željeli očitovati ni članovi Udruge.

Neslužbeno su tek naznačili kako im u osvit predizborne kampanje nije cilj raditi pritisak na pravosuđe, već rasvijetliti “nezamislivu pljačku imovine poduzeća koje je prije rata imalo 500 maloprodajnih objekata, turističko naselje i niz nekretnina s kojima se ne može mjeriti ni jedan današnji trgovački lanac”.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last