Novosti Hrvatska

BIVŠI VISOKI VOJNI DUŽNOSNICI NA GODIŠNJOJ RAZINI VELIKI TERET ZA DRŽAVNU BLAGAJNU

Generalima HVO-a Obradoviću i Budimiru iz proračuna RH za mirovine 210.000 kuna

BIVŠI VISOKI VOJNI DUŽNOSNICI NA GODIŠNJOJ RAZINI VELIKI TERET ZA DRŽAVNU BLAGAJNU

Iz MORH-a kažu kako Obradović nije bio u djelatnom sastavu OS RH (prima oko 8000 kuna vojne mirovine), a kao savjetnik premijera Hercegovačke županije Srećka Borasa ima plaću od oko 7000 kuna. General Živko Budimir prima mirovine od 9500 kn od

General HVO-a Nedjeljko Obradović hrvatski je umirovljenik koji je istodobno zaposlen i kao savjetnik premijera Hercegovačko-neretvanske županije Srećka Borasa. Kao stožerni brigadir HV-a, kojega je umirovio bivši predsjednik Stjepan Mesić, mjesečno iz hrvatskog proračuna prima oko osam tisuća kuna, dok kao savjetnik premijera zarađuje mjesečnu plaću iznad 1800 konvertibilnih maraka, što je oko sedam tisuća kuna.

Obradović bi kao hrvatski umirovljenik, s ostvarenom starosnom mirovinom, mogao biti angažiran samo potpisivanjem ugovora o djelu, dok je profesionalni angažman, s uplatom zdravstvenog i mirovinskog osiguranja - protuzakonit.

No, osim nezakonitog, profesionalnog angažmana, jer stečenu hrvatsku mirovinu nije zaledio, upitna je i legalnost stjecanja njegove hrvatske mirovine. Iz Ministarstva obrane RH nam je odgovoreno da Nedjeljko Obradović “nije bio u djelatnom sastavu Oružanih snaga RH”. Tvrde da ne postoji u bazi podataka kao djelatna vojna osoba, pa se postavlja pitanje kako je onda ostvario vojnu mirovinu. U Uredu predsjednika RH nam, pak, potvrđuju da je Obradović hrvatski umirovljenik.

Mesićeva odluka

“Na temelju Ustava, Zakona o službi u Oružanim snagama RH i članka 5. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, stožernom brigadiru Nedjeljku Obradoviću prestala je 23. prosinca 2002., odlukom predsjednika RH Stjepana Mesića, djelatna vojna služba s pravom na starosnu mirovinu.

Odluka je donesena na prijedlog ministrice obrane Željke Antunović kojoj je takvu odluku predložio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Petar Stipetić”, stoji u odgovoru iz Ureda predsjednika RH. Istina je da je Nedjeljko Obradović na početku rata 1991. godine bio na čelu obrane Metkovića, ali je tijekom 1992. godine prešao u HVO za zapovjednika brigade “Knez Domagoj” u Čapljini. A kao generala HVO-a umirovio ga je bivši član Predsjedništva BiH Jozo Križanović.

General Obradović umirovljen je na temelju prijedloga bivše ministrice obrane Željke Antunović

Kako je dobio hrvatsku mirovinu, ako ga nema u bazi podataka Ministarstva obrane kao djelatne vojne osobe, najprije smo pitali samog Obradovića. - Ne znam što bih vam na to pametno mogao odgovoriti - kaže nam Obradović. Na pitanje ima li ikakav dokument koji potvrđuje njegovu pripadnost Hrvatskoj vojsci, Obradović kaže: - Nažalost nemam, mogu vam samo dostaviti odluku o umirovljenju, kojom me član Predsjedništva BiH Jozo Križanović umirovio s činom generala HVO-a.

Obradović ističe kako nije znao da zakon onemogućava zapošljavanje umirovljenim osobama, pa je iz tog razloga napravio propust te pojašnjava: “Ja sam vjerojatno jedan od rijetkih generala koji ne koristi vojne mirovine iz dvije države.

Ja bosansku mirovinu nisam aktivirao, iako na nju imam pravo, jer sam smatrao nemoralnim da istodobno primam dvije mirovine. A tko mu je omogućio hrvatsku vojnu mirovinu bez službenog staža u HV-u, Obradović nam nije odgovorio. General HVO-a Živko Budimir umirovljenik je u čak dvije države i vrlo je aktivan član Gradskog poglavarstva u Mostaru.

Dugi niz

Živko Budimir uživa u mirovinama iz dviju država
U četvrtom desetljeću života, dva puta umirovljeni general, inače predratni obrtnik, u HV se uključio u Slavoniji, da bi početkom rata u BiH prešao u HVO. Od 1991. do 2001. u kontinuitetu je bilježio staž u Ministarstvu obrane RH iako je veći dio proveo u Federalnoj vojsci.

Bio je na čelu Združenog stožera Armije BiH i HVO-a, a paralelno mu je tekao staž i u Ministarstvu obrane RH. Budimir iz hrvatskog proračuna prima mjesečnu mirovinu od 9500 kuna, od 2004. godine, dok u BiH, od 2009., prima mirovinu od 1114 konvertibilnih maraka ili 4456 kuna po zakonskoj Uredbi 3. bez i jednog dana staža, na temelju čina u HVO-u.

Kao dobitnik odlikovanja Nikole Šubića Zrinjskog, koje mu je dodijelio predsjednik Franjo Tuđman, a koja su inkorporirana u zakonodavstvo Federacije BiH 2006. godine, Budimir iz federalnog proračuna, kao i tisuće drugih “odličnika”, prima i 350 konvertibilnih maraka na temelju odličja. Inače, ova naknada za odličja dobitnicima visokih ratnih priznanja je ekvivalent prosječne mirovine u Federaciji BiH.

Kao član Gradskog vijeća u Mostaru, dvostruko umirovljeni general prima mjesečni paušal od 200 KM mjesečno, po održanoj sjednici Gradskog vijeća 100 KM a za članstvo u odborima po 50 KM. Tko je Budimiru bilježio staž u Hrvatskoj vojsci dok je bio na čelu federalne vojske, morat će utvrditi interna istraga Ministarstva obrane RH. No Budimir je samo jedan u dugom nizu generala i pripadnika HVO-a koji su različitim malverzacijama ostvarili mirovinu u RH.

PIŠE ZDRAVKA SOLDIĆ-ARAR

Ne poznajem Obradovića

Kako u odluci o umirovljenju generala Obradovića stoji da je umirovljen na prijedlog načelnika GS-a OS RH Petra Stipetića, umirovljenoga generala Stipetića smo pitali je li on to predložio. - To sigurno nije točno. Ja tog čovjeka uopće ne poznajem pa nisam mogao predložiti njegovo umirovljenje. Ja sam tražio da se ispita kako su generali HVO-a dobili mirovine kod nas bez dana staža u Hrvatskoj vojsci. Treba pogledati u popratnoj dokumentaciji tko je to doista tražio i potpisao. Ja sam za to da se istraže sve nezakonitosti.

Antunović: To nije moguće

Željku Antunović, za čijeg ministarskog mandata je Obradović umirovljen, zamolili smo da prokomentira kako je predložila generala HVO-a za umirovljenje ako nije djelatna vojna osoba HV-a. - Nije moguće da je umirovljen ako ga nema u bazi podataka Ministarstva obrane. Ako se malo potrude, negdje će ga pronaći. U Ministarstvu obrane su vođeni neki ljudi koji nisu imali ni dana staža u Hrvatskoj vojsci.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last