StoryEditorOCM
Životdobra organizacija

Posao od doma i vrijeme s djecom - kako uživati, a biti produktivan? Evo nekoliko korisnih rješenja, ali i savjeta splitske psihologinje

17. ožujka 2020. - 20:02

Već nekoliko dana radim od doma. Mir i tišina. Glazbu tek ponekad upalim, ako osjetim potrebu za njom. Dignem se s radne stolice i prošetam nekoliko koraka kako bih pokrenula cirkulaciju i rastegnula se - onda se opet vratim gdje sam stala. Nitko me ne prekida.

Ovoj radnoj atmosferi mogu pripisati činjenicu da je i moj partner jednako posvećen svom online radu od kuće, ali i tome što živimo sami. 

Rad od kuće, kratkoročno gledano, izazovna je i uzbudljiva promjena unutar svakodnevice, no što kada se taj period produlji na nekoliko tjedana, a istovremeno su vam i djeca doma?

Diljem zemlje škole su zatvorene. Djeca nastavu prate putem online platformi i televizijskih programa, a većina tvrtki svojim radnicima omogućila je rad od kuće, sve u svrhu izolacije i prevencije od širenja koronavirusa.

Uskladiti obiteljsko druženje, vrijeme s djetetom te kvalitetno obaviti posao, prva je stepenica u iznenadnoj izolaciji s kojom su se mnogi posljednjih dana susreli, a psihologinju Jelenu Martinović iz splitskog Obiteljskog centra upitali smo kako to postići na najjednostavniji način, i za nas, ali i za djecu.

"Djeca ponekad moraju shvatiti da ne mogu uvijek imati pažnju svojih roditelja, a na roditeljima je da im to mirne savjesti i staloženog tona pokušaju objasniti. U ovim situacijama, bitno je djeci ponuditi adekvatnu alternativu za samostalno provođenje vremena, što je svakako jednostavnije sa starijom djecom, u odnosu na mlađu. 

Još jedna bitna stvar - prilikom planiranja dnevnog ritma, uključite i djecu. Zajedno, kroz jutro, sastavite dnevni plan i odredite kada je vrijeme za igru.  Pri tome, upozorite ih i na vrijeme kada se morate posvetiti svome radu kako kasnije ne biste imali problema.

Na taj način, uključit ćete ih u sam proces organizacije dana pa će i njima biti lakše shvatiti da se ponekad moraju zabaviti sami sa sobom.

Djeca od roditelja u ovom slučaju trebaju dobiti jasne i razumljive informacije o tome što se događa i zašto nam život sada svima izgleda drugačije nego inače. Pri tome je naročito bitna emocionalna podrška u smislu smanjenja dječjih briga i strahova, a potom struktura svakodnevice u kojoj će bit uključen i roditeljski rad od kuće."

Kako vam se cijeli postupak usklađivanja rada od kuće i vremena provedenog sa svojom djecom ne bi činio nemogućom misijom, evo i nekoliko savjeta uz koje ćete uspjeti uskladiti privatno s poslovnim.

Držite se rasporeda!

Prema istraživanju koje je provedeno na čak 185 milijuna ispitanika, prosječno vrijeme koje osoba konstruktivno provede radeći na razini dana jest nešto kraće od tri sata. 

Prema tome, ako dobro isplanirate svoj dan, tri sata u kojima planirate biti najproduktivniji ostavite za vrijeme kada dijete spava, igra se ili pak educira. 

Iako mnogim nije najdraža opcija, rano dizanje može biti izvrstan poguranac za produktivno jutro. Ako ste više večernji tip, najvažniji dio posla ostavite za dio dana kada vam djeca odu na spavanje.

Igrajte se koliko god možete prije ručka!

Kroz jutro djeca su izrazito aktivna. Stoga, bilo bi dobro, ako ikako možete, taj dio dana posvetiti njima. Prije samog ručka, dobro ih izmorite igrom ili šetnjom u prirodi, a kada nakon objeda zaspu, iskoristite to vrijeme za svoj rad. 

Imajte na umu da je dobra organizacija ključ kvalitetnog usklađivanja svega onog što vas veseli, pa tako, ako unaprijed isplanirate svoj dan, imat ćete vremena i za zajedničku igru, ali i za osobni poslovni aspekt.

Fokus pomaknite s dnevnih na tjedne planove!

Jedino što je dosljedno u kombinaciji rada od kuće i druženja s djecom jest - nedosljednost. Imati dobro osmišljen i organiziran plan odličan je početak, no nepredviđene situacije i neostvareni dnevni ciljevi nikako vas ne bi smjeli izbaciti iz takta. 

Dani se tako ponekad mogu učiniti izrazito kratkima, a kako biste predvidjeli disbalans u svom dnevnom planu, radije se fokusirajte na tjedne ciljeve.

Na razini tjedna, podijelite svoje zadatke na one koji ne iziskuju puno vremena i napora te one kojima se trebate intenzivnije posvetiti. Rješavanje manjih zadataka potaknut će vam radnu energiju, pa će se tako i zahtjevniji zadatci činiti pristupačnijima i lakšima.

Komunicirajte sa svojim kolegama!

Rad od kuće izazovan je sam po sebi, a kada u njega uključimo i komponentu vremena s djecom, stvari ponekad znaju izbjeći kontroli. Kako vam nova radna atmosfera ne bi stvarala dodatni stres, te kako biste se i dalje osjećali kao dio svog radnog tima, ostvarite komunikacijsku mrežu sa svojim kolegama.

Pri tome, imajte na umu da i ovaj tip komunikacije treba imati balans ugodnog s korisnim, pa osim poslovnih tema, započnite i neke društvene i zabavne. Ovaj način radnog funkcioniranja opustit će vas, ali i potaknuti na rad.

Budite blagi prema sebi i pokušajte ovo shvatiti i kao vrijeme za zabavu!

Vaš rad od doma djeca ne vide na isti način kao i vi. Za njih je to vrijeme za zajedničko druženje i igru, bez obzira koliko puta im ponovili da ipak morate obaviti neki razgovor nasamo ili natipkati nešto na računalu.

Iako će se kombinacija vremena provedenog s djecom i radnih obaveza učiniti znatno težom od obične, pokušajte iz ove situaciji izvući njen maksimum. Za početak, fokusirajte se isključivo na pozitivne stvari izolacije i rada od kuće, te razmislite o osobnoj organizaciji i što kvalitetnijem provođenju vremena na obje fronte. 

Ujutro, dok djeca još spavaju, obavite bitan poziv s klijentom. Prije ručka raspalite glazbu i dopustite djeci da vas nauče neke nove plesne korake. Ručajte zajedno, a kada djeca zaspu, iskoristite vrijeme za konstruktivno usmjeravajte energije na rad. Vrijeme izolacije, u kojem imamo priliku osvijestiti koliko su neke stvari bitne, iskoristite na što više načina.

Ljubite svoju djecu, grlite ih i igrajte se. A kada dođe vrijeme za posao, osigurajte se dodatnim sadržajima uz koje će vaši najmlađi biti u stanju samostalno se zabavljati, ali i nešto naučiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 08:41