Mozaik Život

Zajednička odluka

Meghan se odlučila na rizičan porod, slijedi kraljičin put: informacije oko rođenja kraljevske bebe zaintrigirale javnost, jedan detalj naročito

Zajednička odluka

Princ Harry i njegova supruga, vojvotkinja Meghan, rođenje djeteta objavit će tek nakon što taj sretni događaj proslave kao obitelj.

Objavio je to glasnogovornik Kensingtonske palače, kazavši i kako su Meghan i Harry jako zahvalni na svim dobrim željama koje dobivaju od ljudi iz Velike Britanije i širom svijeta dok se pripremaju za rođenje svoga prvog djeteta. Mladi kraljevski par odlučio je planove o dolasku bebe zadržati u privatnosti, a uzbudljivu vijest će sa svima podijeliti nakon što rođenje djeteta proslave privatno kao nova obitelj.

Meghan bi željela roditi kod kuće, u Frogmore Cottageu, kući u sklopu imanja Windsor u koju su se, nakon opsežnog preuređenja, preselili prošlog tjedna. Porođaj kod kuće, čime bi Meghan slijedila put kraljice Elizabethe II., koja je svih četvero djece rodila u Buckinghamskoj palači ili Clarence Houseu, vodila bi babica, ali ipak nije isključeno da će Meghan roditi u bolnici. Naime, žene koje rađaju nakon 35. godine, a Meghan je 37-godišnjakinja, imaju povećan rizik od preuranjenog poroda, kao i moguće potrebe za carskim rezom ili epiduralnom anestezijom...

No, Meghan je odličnog zdravlja i u sjajnoj fizičkoj formi, još uvijek svakodnevno vježba jogu i bez problema je prošla kroz trudnoću, pa ne vidi razloga zašto ne bi uživala u sigurnom porodu u privatnosti svoga novog doma. Porod kod kuće svakako je njezin prvi izbor, ali će u konačnici sve ovisiti o tome kako će se stvari razvijati kad trudovi počnu.

Meghan i Harry, koji će biti uz suprugu tijekom poroda, vrlo brzo su odbacili mogućnost da se njihovo dijete rodi u privatnom krilu Lindo u londonskoj bolnici St. Mary, gdje je vojvotkinja Kate, supruga Harryjeva brata, princa Williama, rodila njihovo troje djece: petogodišnjeg Georgea, trogodišnju Charlotte i 11-mjesečnog Louisa.

Harry i Meghan to nisu željeli jer bi se osjećali poput zlatnih ribica u akvariju, a Meghan osim toga ne želi pozirati na stubištu pri izlasku iz rodilišta, okružena reporterima i fanovima kraljevske obitelji samo nekoliko sati nakon poroda, naročito zbog činjenice da njezino dijete nije u direktnoj liniji nasljeđivanja.

Otočki mediji pišu kako porodi kod kuće čine samo 2,3 posto ukupnog broja poroda i uobičajeno ih vodi lokalna primalja, a može se angažirati i babica izvan službenog zdravstvenog sustava, uz cijenu koja se kreće između dvije tisuće i pet tisuća funta. Kućni porodi predstavljaju nešto veći rizik za ozbiljnije probleme za dijete. Statistika bilježi pet problematičnih na tisuću poroda u bolnici, u odnosu na devet od tisuću kućnih poroda.

Naslovnica Život