StoryEditorOCM
ZdravljeBolje od Ozempica

Otkriće moćnog probiotika koji ekspresno sagorijeva masnoće! Nova istraživanja obećavaju drastično skidanje kilograma

Piše Ana Špoljarić/Živim
15. rujna 2024. - 09:59

Probiotici i prebiotici već su dobro poznati termini koje povezujemo sa zdravljem crijevnog mikrobioma. Probiotici su dobre bakterije odnosno živi mikroorganizmi koji doprinose zdravlju naših crijeva i imunosnog sustava, a prirodno se nalaze u fermentiranoj hrani poput jogurta, sira, kefira, kimchija ili pak u kiselom kupusu. Prebiotici su netopiva vlakna koja potiču razvoj tih zdravih bakterija, a nalazimo ih u cjelovitim žitaricama i povrću. Također, nerijetko smo čuli ili pročitali kako mnoge bolesti kreću upravo iz crijeva. Drugim riječima, u našem se probavnom traktu nalazi oko 80 posto stanica imunosnog sustava, a kada je on napadnut, logično dolazi do disbalansa pa i onog metaboličkog. Milijuni ljudi diljem svijeta se na razne načine bori s pretilosti, a skupi lijek Ozempic samo je jedan od njih koji je nevjerojatnom brzinom odjeknuo među mnogima. Ipak, znanstvenici iz Hong Konga su došli do još jedne, znatno jeftinije metode kada je u pitanju skidanje kilograma, prenosi živim.hr.

image

.

/Shutterstock

Studija i učinkovitost sinbiotika

Kombinacijom probiotika i prebiotika dobivamo sinbiotike koji poboljšavaju naše zdravlje, a upravo oni, prema nedavnoj studiji znanstvenika, s dodatnim voćem i povrćem dovode do gubitka težine. U spomenutoj je studiji sudjelovalo 55 osoba u dobi između 21 i 65 godina s prekomjernom tjelesnom težinom.                                                                              Podijeljeni su u tri skupine; jednu koja je svakodnevno dobivala kombinaciju sinbiotika uz konzumiranje najmanje dva obroka voća i tri obroka povrća, drugu skupinu koja je konzumirala samo sinbitotike, ujutro i navečer te treću skupinu koja je pratila plan prehrane voćem i povrćem pod medicinskim nadzorom. Nakon osam tjedana provođenja ovakvog načina prehrane znanstvenici su otkrili da je prva skupina ispitanika najviše profitirala, odnosno da je kombinacijom sinbiotika i konzumacijom voća te povrća izgubila više od pet posto svoje tjelesne težine. Osim toga, ovi su ispitanici značajno poboljšali vrijednosti šećera u krvi i kolesterol.

image

.

/Shutterstock

Obećavajući rezultati

U usporedbi s brojnim ranijim ispitivanjima semaglutida, koji je ujedno ključni sastojak lijeka Ozempica, znanstvenici su otkrili kako su pretile osobe izgubile otprilike istu tjelesnu masu, no u roku od tri mjeseca, dok je ova, posljednja studija koja uključuje sinbiotike, voće i povrće odlične rezultate polučila već nakon dva mjeseca.

Međutim, postoji mogućnost da su tome doprinijeli i drugi čimbenici poput prethodne povijesti pušenja ili prehrambenih obrazaca sudionika, no znanstvenici nisu otkrili te podatke, prenosi DailyMail.

image

.

/Shutterstock

Kako djeluje semaglutid?

Učinak semaglutida na mršavljenje djeluje potpuno drugačije od sinbiotika, odnosno potiče gubitak težine oponašanjem djelovanja hormona koji se oslobađa u crijevima nakon jela, a koji se zove GLP-1. On pak, osim što govori gušterači da izluči inzulin, ujedno šalje informaciju o sitosti našem mozgu, što sprječava prejedanje. No, postoje i nuspojave.

- Najčešće nuspojave Ozempica (semaglutida) vezane su za probavni sustav, i to u vidu mučnine, povraćanja, zatvora i proljeva, koje kod većine postupno nestanu. Mogu se razviti i ozbiljnije nuspojave kao što je upala gušterače, problemi sa žučnim mjehurom, jako usporeno pražnjenje želuca, privremeni prekid crijevne peristaltike ("paraliza" crijeva), stoga je važno da osobe koje koriste ovu vrstu lijekova budu pod kontinuiranim liječničkim nadzorom - zaključuje dr. Anica Badanjak, za živim.hr.

image

Uvijek je bolje promijeniti prehranu nego uzimati probiotike u tabletama.

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 09:59