Mozaik Zdravlje

hranom do zdravlja

Evo što trebaju jesti tinejdžerice da bi smanjile rizik od raka dojke

hranom do zdravlja

Opsežno istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da je rizik od obolijevanja od raka dojke kod žena koje su kao tinejdžerice u prehranu unosile puno vlaknastih namirnica, poput voća i povrća, manji za 24 posto.

Prvi je put na temelju ovako opsežne studije utemeljene na podacima prikupljanim 20 godina ustanovljeno kako su izgledi da se kod djevojčica i adolescentica koje su dobi između 12. i 19., godine konzumirale veće količine vlaknastih namirnica, osobito u voću i povrću, u kasnijoj životnoj dobi razvije rak dojke manji za 24 posto u odnosu na one čija je prehrana bila siromašna vlaknastim namirnicama.

"Rezultati istraživanja trebali bi potaknuti tinejdžerice da prehranu obogate voćem i povrćem", savjetuju stručnjaci, uz objašnjenje da je posrijedi učinak vlakana na razinu estrogena u ženinu organizmu. U razdoblju perimenopauze razina estrogena se ubrzano smanjuje, što utječe na potencijalni razvoj karcinoma dojke, piše portal LiveScience.Istraživanje, u kojem su se posebno fokusirali na adolescentsko doba, proveli su Maryam Farvid i njezini kolege iz Škole Chan za javno zdravlje pri harvardskom sveučilištu. U razdoblju od 1991. do 2011. pratili su podatke o više od 90.500 žena u dobi između 27 i 44 godine.

Ispitanice su na upitnik o prehrambenim navikama odgovarale svake četiri godine, a znanstvenici su se posebno fokusirali na razdoblje u kojem su pohađale srednju školu. Podatke su upotpunili informacijama o tjelesnoj masi, obiteljskoj anamnezi kada je riječ o raku dojke, uzeli su u obzir rasu, podatke o menstrualnom ciklusu, konzumaciji alkohola i brojne druge.

Namirnice bogate vlaknima su mahunarke, osobito crveni grah, grašak i leća, cjelovite žitarice, voće i zeleno povrće, poput špinata, blitve, salate i brokule.
 

h, foto: shutterstock
Naslovnica Zdravlje