StoryEditorOCM
Slanomljac

Buncek s kiselim kupusom za prste polizat: imamo super recept sa splitskog Adventa, otkrili su nam sve tajne ovog jela

Piše Mia Uzinić
8. prosinca 2024. - 11:42

Hladnije vrijeme sa sobom donosi i potrebu i želju za "zimskom spizom", a mi smo se uputili na kućice na Zvončacu kako bismo za vas dobili recept za idealan buncek sa slatko kiselim kupusom. Buncek ili svinjska potkoljenica je ukusan komad mesa koji se često koristi za poboljšanje juha i variva, ali se može poslužiti i kao glavno jelo. Radi se o relativno žilavom komadu koji uključuje kožu, kosti, tetive, mast i ponešto tvrđe mišiće, stoga ga je uglavnom potrebno dugo kuhati.

image

Buncek s kupusom

Mia Uzinić/

Sastojke i pripremu su s nama podijelili momci koji rade u kućici "Split Bites". Marko Mitrović je kazao da je prije svega potrebno pronaći idealan buncek. Probao ih je čak devet dok nije pronašao onaj koji ima idealan omjer masnoće i slanosti. Osim bunceka za ovo jelo će vam biti potrebno tek par sastojaka: maslinovo ulje, luk, mrkva, češnjak, med i bublica. 

- Namirnice nabavljamo od lokalnih proizvođača. OPG Soldić nam pribavlja kiseli kupus, mrkvu, kapulu i češnjak. Kiseli kupus šufigamo na maslinovom ulju, na kojem smo prethodno popržili češnjak i kapulu. Kupus krčkamo dok ne dobije boju, a potom stavljamo ga dižemo s vatre i ostavimo da malo odleži. Dodajemo nekoliko žlica meda, ovisno o tome kako ko voli, a mi stavljamo dvije na pola kile kupusa. 

image

Buncek s kupusom

Mia Uzinić/

Buncek mora biti prethodno dimljen, a nakon toga se kuha oko dva i pol sata s češnjakom i lovorovim listom. Iskoristimo malo temeljca kojeg dobijemo i u kiselom kupusu. Bublice su nam također domaće, iz Sinja. Kada sve pripremimo u bublicu stavimo kupus pa buncek, jako jednostavan recept kojeg svatko može pripremiti kod kuće uz malo truda - objašnjava Mitrović koji dodaje da im je ovo definitivno i najtraženije jelo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2024 11:44