Kiseli je kupus toliko zdrav, a toliko ga je lako napraviti da vam se čudimo ako to još niste napravili. No nema veze, ima još vremena, bacite se u potragu za zdravim i kvalitetnim kupusom i zatim na posao.
Pored kupusa, trebat će vam sol, voda i plastična kaca. No to nije sve.
Kiselom kupusu možete dodati i različite sastojke za poboljšanje izgleda i okusa. Poznati trik za lijepu žutu boju kiselog kupusa je dunja, a u istu svrhu može se koristiti i kukuruz. Okus će mu nadopuniti lovor, dok će mu još finiju aromu dati, kako neki tvrde - jabuka. O ukusima se, podsjetimo, ne raspravlja. Ako želite, možete mu dodati i sastojke kao što su ljuta paprika, kopar, mažuran i kim.
Jedan sastojak koji je mudro dodati je hren koji osim nadogradnje okusa ima još jednu ulogu, a to je spriječiti kvarenje kupusa. Da, iako je kiseo i pun zdravih mikroorganizama, ipak se može pokvariti ako ne pripazite.
Što se tiče samog postupka, taj je vrlo jednostavan. Glavice kupusa najprije očistite od vanjskih listova, zatim im odstranite zadebljani središnji dio te u nastalu rupu ubacite sol. Na taj način pripremljene glavice redajte u kacu pa ih prelijte vodom u koju se po potrebi može dodati još soli (obično na pet litara vode ide sto grama soli).
Pored glavatog kupusa u istu kacu možete staviti i vrećice sitno narezanog i posoljenog kupusa. Na ovaj način uštedjet ćete prostor i neće biti potrebe da koristite dvije posude, jednu za glavice, drugu za ribanac. Vrećice s narezanim kupusom prethodno je potrebno na više mjesta probušiti, kako bi kroz rupice cirkulirala slana otopina, a zatim ih treba ugurati između glavica, kako bi ispunile prostor i spriječile da glavice isplivaju prema površini, uslijed čega može doći do kvarenja. Upravo zbog toga kupus je potrebno i opteretiti odozgo, za što je najbolje koristiti vrećicu ispunjenu vodom.
Odradite li sve kako treba, već za dva do tri tjedna možete uživati u domaćem ribanom kiselom kupusu, dok će vam za onaj u glavicama trebati otprilike dvostruko duže vremena.