StoryEditorOCM
Savjetilako i djelotvorno

Sastojak koji mesu daje savršenu mekoću i neodoljiv okus: bilo da radite odreske ili pečeno, neka vam se nađe pri ruci

Piše T. S. M.
6. ožujka 2025. - 10:52

Kako učiniti meso mekšim i pomoći mu da zadrži sočnost? Metoda je više, ali nisu sve jednako učinkovite i prikladne za svaku vrstu mesa. Neki dodaci znatno utječu na okus, drugi na nepoželjan način mogu promijeniti teksturu, a ono što je dobro za piletinu ne mora biti korisno i za junetinu i tako dalje.

Ako ste naumili raditi odreske ili pečeno meso, uzmite u obzir sastojak koji će ih lagano prožeti ugodnom aromom koja se lijepo slaže s okusom pečenog mesa, a ujedno će ih učinkovito omekšati. Da stvar bude još bolja, posjeduje emulgirajuća svojstva, što znači da različite dijelove marinade (sastojke na bazi ulja i vode) drži zajedno, no jednako se tako može koristiti i samostalno, kao premaz.

Pogađate li već o kojem je sastojku riječ?

image
Shutterstock

Ako ste pomislili na senf, u pravu ste. Evo vam par savjeta o tome na koji sve način možete koristiti senf za omekšavanje mesa i još koja riječ o tome koju vrstu senfa koristiti.

Možete koristiti glatki senf, onaj s cijelim sjemenkama gorušice ili čak same sjemenke, no s njima ćete se morati malo više pozabaviti. Nije teško, ali nemojte reći da vas nismo upozorili. Koristite li cijele sjemenke, najbolje ih je ubaciti u mužar s malo soli, papra, ulja i citrusnom ili drugom kiselinom i dobro ih tucite dok ne dobijete mazivu smjesu. Želite li jači okus, sjemenke prethodno tostirajte na suhoj tavi.

Koristite li već pripremljen senf, imajte na umu da je Dijon senf bogatije arome u odnosu na klasične.

Senf, kao što smo spomenuli, možete koristiti samostalno, kao premaz, a možete ga pomiješati s još nekim sastojcima u marinadu. Najbolje opcije su med, koji će balansirati okus, zatim maslinovo ulje, usitnjeni češnjak, korica i sok limuna, svježe mljeven papar, sol i drugi začini koje volite, samo imajte na umu koje okuse želite nadopuniti i s čim ćete meso poslužiti.

Odreske premažite senfom ili mješavinom u koju ste ga dodali, ostavite ih barem pola sata i zatim ih pripremite. Za pečeno meso postupak je isti, ali dugotrajniji, jer senfu treba ostaviti dovoljno vremena da prodre u tkivo i odradi svoje. NEćete pogriješiti tretirate li meso dan prije nego ga planirate pripremiti. 

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2025 15:31