Možete se truditi oko mesa, odabrati najbolji komad u mesnici, pažljivo ga kuhati na odgovarajućoj temperaturi i usprkos svemu tome na kraju završiti s jelom koje je toliko tvrdo, suho i žilavo da vam treba blender za propisno ga usitniti kako bi se uopće moglo pojesti.
U redu, malo pretjerujemo, ali shvaćate što želimo reći. Ne volimo tvrdo meso i gotovo. A vjerujemo da ga ne volite ni vi. I što nam je raditi?
Zapravo uopće nije teško, jednom kad shvatite u čemu je problem, a problem je vrlo jednostavan - to su tvrda mišićna vlakna koja treba malo opustiti. Nećete im puštati Mozarta, nećete ih ni masirati, ali ćete im zato priuštiti alkalnu kupku. Bez brige, riječ je o sasvim običnoj marinadi, samo sa pravim sastojcima.
Dok je zadaća nekih marinada u tome da poprave okus hrane, zadaća drugih je u tome da joj promijene ostala svojstva. U ovom slučaju, ciljamo na pH sastav, a sredstvo kojim ćemo to postići možete birati, samo morate pripaziti na to da je riječ o alkalnoj namirnici ili sastojku
Jedna od mogućnosti vam je sasvim obična soda bikarbona, koju trebate pomiješati s vodom u pastu kojom ćete meso premazati, a zatim ostaviti da odstoji 15-ak minuta dok soda ne odradi svoje.Nakon toga možete dodati ostale sastojke po svom guštu za poboljšavanje okusa.
Ova procedura neće samo omogućiti mesu da postane mekše, nego također i da u konačnici bude sočno jer će mu pomoći da bolje zadrži vodu.