Mozaik Showbizz

'Neću se smiriti'

'Nisam obiteljski čovjek, nisam ni za djecu': Hauser otkrio životne stavove, ali i što Rozga zapravo misli o njima

'Neću se smiriti'

Čelisti Stjepan Hauser i Luka Šulić, u svijetu poznatiji kao 2CELLOS, promovirali su novi album "Score" na kojemu su s čuvenim Londonskim simfonijskim orkestrom u pozadini odsvirali vlastiti izbor najpopularnijih melodija ikad napisanih za filmove i televiziju.

Njihov četvrti album već se u prvom tjednu popeo na vrh prodaje u Japanu, a na iTunes top ljestvici klasičnih albuma završio na prvom mjestu u čak 40 zemalja.

Zato ne čudi što je Lukina i Stjepanova promocija izazvala nezapamćen interes – svjetske glazbene zvijezde iz Hrvatske došli su pozdraviti gradonačelnik Milan Bandić, bivši predsjednik Ivo Josipović, Tonči Huljić, Marko Tolja, Jelena Rozga, Branko Đurić, Nina Badrić, Petar Grašo, Luka Nižetić, grupa Detour...

Uoči promocije strpljivo su razgovarali s hrvatskim novinarima, a za ćakulu o albumu, ljubavi, politici, životnim planovima i razmišljanjima za "Slobodnu" je bio spreman Stjepan. Često bez previše riječi, zapravo nepredvidiv i neobuzdan – takav je Stjepan Hauser, glazbenik prezadovoljan s cijelom pričom oko albuma "Score".

– Snimali smo drugačije, ovaj put u Londonu, u jednom od AIR studija, čuvenih po najboljoj akustici. Imali smo najbolje moguće uvjete, jedan od najboljih orkestara na svijetu. I svirali smo na najboljim čelima na svijetu, Stradivari i Amati. Imali smo oko sebe ljude koji su radili soundtrackove i na tim originalnim snimkama iz filmova. Ekipa nije mogla biti bolja.

Ništa nije, da smo i htjeli, moglo poći po zlu. A nešto smo i mi odsvirali (smijeh)... Izabrali smo najljepše, romantične melodije, prekrasne i pjevne, koje na čelu zvuče još ljepše nego u originalu, jer je čelo iznimno pjevan i topao instrument. Zbilja je bilo prirodno sve to obraditi za čelo.

Je li vam snimanje takvog tipa albuma osobito 'leglo' jer ste trenutno obojica u romantičnoj životnoj fazi?

– Hm, mi uvijek emotivno sviramo, bez obzira na privatna stanja. Kad bi cijeli svijet slušao tu glazbu, ne bi bilo ratova. Glazba čini ljude boljima.

Bi li Donald Trump, kojemu ste se zahvalili na pozivu za nastup na inauguraciji, bio bolji čovjek kada bi je slušao?

– Je, Trump mora kupiti ovaj CD, i prosvijetlit će se. Odmah.

Poljud je golema želja

Bez obzira na to što ste nakratko okupirani promocijom albuma, i dalje puno svirate...

– Zbilja je fenomenalno svirati u arenama diljem svijeta. Interes je sve veći, a uz to svugdje sviramo uz pratnju simfonijskog orkestra tako da je to nešto drugačije i novo, neviđeno. Naša priča sve više raste na sve moguće načine. Tempo je sve luđi...

Bio bi logičan slijed da ubrzo napunimo Poljud. Moja je velika želja da mi, kao 2CELLOS, napunimo Poljud, da se to snimi i da cijeli svijet vidi Poljudsku ljepoticu.

Znate tko ga je dosad napunio?

– Mišo i Thompson. Ali bolje da mi napunimo Poljud. Što nije?!

Je li u pitanju samo želja ili...?

– Evo, prvi put razmišljam naglas. Svakako je u pitanju ogromna želja. Naći ćemo nekog organizatora...

Nikad se neću smiriti

Imate vi i vezu u Splitu.

– Nego što! (smijeh) Zato i kažem da ćemo naći nekoga.Je li vaša djevojka Jelena Rozga preslušala "Score"? Kakvi su njezini komentari? Ima li svog favorita na albumu?

– Je, je, super joj je album. Odlični su komentari. Hmmm, mislim da nema favorita, sve su joj skladbe podjednako dobre.

Koliko, s obzirom na brojna putovanja, imate vremena za djevojku, obitelj?

– Malo, cijeli svijet je moj dom. Gdje god se nalazim, super mi je. Luka i ja smo u ovom tempu već šest godina, ali ja sam lud, meni nikad dosta, nabrijan sam dvjesto posto.

Niste obiteljski čovjek?

– Ne, toliko ne. Svjestan sam da je moja misija ići po svijetu i širiti ljubav prema glazbi. Jednostavno, nikad se skrasiti nego uvijek nešto novo.

Što Jelena kaže na to?

– A dobro, ovako joj neću dosaditi. (smijeh) Ako budem stalno doma, postat ću joj dosadan. Ovako je taman, dozirano je najbolje.

I ne prigovara vam?

– I ona je sva u poslu, puno putuje i razumije kako je to kad si strastven u vezi posla.

Sigurno nećete u dogledno vrijeme stati na loptu, smiriti se?

– Neeeee, ja neću nikad. Dok ne umrem. A mislim da se, i kad umrem, neću se smiriti.

A djeca?

– A što ja znam?! Nisam ja još spreman za to. Polako... I sam sam još veliko dijete. Tek mi je 30. Još jedno 40 godina i onda... Ja ću kao Mick Jagger. On je sad napravio dijete. Imam vremena.

No, rano ih je počeo imati, ovo mu je osmi potomak u nizu.

– Ma dobro, ne žuri mi se...

 


Drugi su voljeli Supermana, ja Olivera!
'Njegov glas mi se urezao pod kožu još kad sam imao dvije godine, a kad vam se nešto ureže kao djetetu, to se više nikada ne može iskorijeniti. Gdje god da idem po svijetu, samo njega slušam. Nešto prekrasno, baš me odmara. Oliver je bio moj najveći heroj u djetinjstvu. Drugi su voljeli Batmana, Supermana, ovo, ono, a ja sam volio Olivera. On je najveći umjetnik na ovim prostorima!'

 

Naslovnica Showbizz