StoryEditorOCM
Showbizsvima se skače

Punk-blues iz Cetinske krajine: sinjski M.O.R.T. zarazio regiju

Piše PSD.
5. listopada 2014. - 17:59
"Proud to be vlaj, pozdrav iz Osijeka, odlično jeeeeeeeeeeeeeee", "pozdrav iz Mostara. Navratite", "čekamo vas u Tuzli", "velika podrška iz Makedonije", "na repeat dan-noć:D", "Skroz ful pesma, pozdrav sa Dorćola!", "Koja veselica... prejaki ste... pozdrav iz Berlina!", "Pa ovo je nešto najbolje na svijetu!!!!! Ovo je 100000000 puta bolje od svih sr... na hrvatskoj sceni zajedno" - tek su neki od komentara na YouTubeu objavljenih na račun zarazne pjesme "Meni se skače" sinjskog punk-blues benda M.O.R.T. koji osvaja eter i srca slušatelja, i to ne samo spomenutim singlom.

Nakon aktualnog "Tanga" uskoro slijedi i videospot za "Ninu", još jednu u nizu pjesama s nedavno objavljenog albuma "Odjel za žešće" u režiji beskompromisnih Sinjana.

- Svi nam govore da smo dobri, to nas malo brine - sa smiješkom se na reakcije osvrće Ivan Katić John, vokal sastava u kojemu proteklih 10 godina sviraju Jakov Maleš Kikos (bas) i Bože Blajić Zvrk (gitara), a posljednje dvije pridružio im se i Milan Mijač Mile (bubnjevi) čiji je dolazak dao konačni pečat zvuku benda. M.O.R.T. iza sebe ima i dobro prihvaćen demo album "Vrhunsko dno" za etiketu Slušaj najglasnije!, brojne nastupe po regionalnim glazbenim festivalima, te pobjedu na lanjskom Demofestu u BanjOJ Luci čiju su glavnu nagradu u vrijednosti 5000 eura sinjski momci uložili u album "Odjel za žešće", objavljen u izdanju Croatia Recordsa.- Taman kad smo spremali posvetiti snimanju albuma, do nas su došli ljudi iz CR-a, valjda nas je preporučio netko iz festivalskog žirija. Nismo stigli ni razmisliti što se sve događa oko nas, činilo se da su oduševljeniji oni nego mi. Malo smo se cjenkali s njima i eto nas sad tu gdje jesmo – priča John, autor većine duhovitih, ali i ozbiljnih tekstova benda koji, baci li se oko na njegov koncertni raspored, svira češće nego pola glazbenika s ovdašnje glazbene scene.

Sinjani su rado viđeni gosti na domaćem terenu, ali i u susjednoj BiH, u čijim su brojnim gradovima već stekli vjernu publiku željnu njihovih uvjerljivih i energičnih nastupa. Tako su svojim automobilom proteklih mjeseci iz vikenda u vikend putovali prema Čapljini, Trilju, BanjojLuci, Bihaću, Livnu, Zagrebu, Neumu, Benkovcu, Šibeniku... Zovu ih i u Makedoniju, a pohvale stižu i iz Ljubljane. Mogu li, pitamo, već egzistirati od M.O.R.T. -a?- Zadnjih godinu dana je dobro, prije je bio užas. Na našim koncertima okupi se po par stotina ljudi, već dugo nismo imali slobodan vikend. Svagdje gdje dođemo izbije ludnica... Sad i obitelji imaju razumijevanja za našu glazbu, a prije je bilo u stilu "ostavite se toga i motiku u ruke". Ma može se sve, stigne se uzeti i motika – kaže John koji zbog intenzivnog koncertnog rasporeda ovog ljeta prvi put nije odradio sezonu u "Sunčanom Hvaru".

Nekoć je to uz svirke bio njegov redovit ljetni angažman, a nije, veli, bježao ni od bauštele. Trenutno je u bendu jedino zaposlen basist Kikos, ostali članovi M.O.R.T.-a posvećeni su isključivo glazbi.

- Sitno se zaradi, valjda će biti koja para – vjeruje John i na upit nada li se Porinu pomalo nespremno uzvraća:"Da nam tutnu još i Porin u ruke..."

mirela goreta

MENI SE SKAČE
Kažu moraš crnčit’
vremena su teška
u tom sistemu
ja sam mala greška.

Jer meni se ne da
biti komad leda
biti nečiji broj
ni jeftini stroj.

Od reda do reda
beda do beda
meni se ne da
baš mi se ne da.

I tako dan za danom
svaki božji tjedan
od osam do čet’ri
do pet, šest, sedam.

A meni se ne da
biti komad leda
biti nečiji broj
ni jeftini stroj.

Od reda do reda
beda do beda
meni se neda
baš mi se neda.

Meni se skače
baš mi se skače
trči i skače
jače i jače.

A meni se smije
baš mi se smije
radost me grije
dođi što prije.

Jer jako te volim
a baš te volim
skinimo se goli
voli me, voli.


Sinj jači od Splita

- Baš je fino sad tu, u Sinju. Jači smo od splitske demo scene– komentira pjevač M.O.R.T.-a situaciju u rodnom gradu u čijoj bivšoj vojarni, koju je "okupirala" tamošnja mladež, bujaju lokalne glazbene snage. U njezinu prostoru, veli John, okuplja se i vježba desetak sastava, a među njima i M.O.R.T.-ovi bratski bendovi DarkvuD i Shewa.


Oduševljenje Yayom

- Kad sam prvi put, kao klinac, čuo Yayu iz Jinxa, oduševio sam se – kaže John, koji nema glazbenih idola, ali se na vrhu njegova popisa omiljenih mu kolega nalazi Goran Bare. Rado sluša i Vlastu Popić (punk rock bend iz Varaždina), srpsku grupu Repetitor, Majke ("uvijek"), Azru, Daleku obalu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 06:10