StoryEditor
ShowbizNA KROVU SVIJETA

Mario je od Kim Kardashian učinio svjetsku ikonu, a iz Crne Gore pobjegao je samo s jednim koferom: Razmišljao sam o samoubojstvu, rastao sam u boli, bojao se obitelji i društva

20. studenog 2019. - 16:17
shutterstock000

Iako njegovo ime na prvu možda neće zvučati poznato, njegov rad godinama gledate na naslovnicama časopisa kao i na važnijim događajima na kojima se pojavljuje najpoznatija reality zvijezda današnjice Kim Kardashian West.

Naime, za njezin besprijekoran make-up već je punih jedanaest godina zaslužan vizažist Mario Dedivanović, Albanac iz Crne Gore, koji je na ovogodišnjoj dodjeli nagrada za američke influencere dobio priznanje za najboljeg umjetnika među njima.

Ipak, više od same nagrade ostat će zapamćen Dedivanovićev govor koji je, vjerujemo, barem dijelom olakšao situaciju u kojoj se nalaze pripadnici LGBT populacije u raznim kutcima svijeta.

– Dječaci i djevojčice diljem svijeta odrastaju u boli i strahu baš kao što je i kod mene bio slučaj. Razmišljaju o tome da se ubiju, kao što sam i ja razmišljao. Samo zato što su drugačiji i boje se biti svoji jer će ih obitelji i društvo osuđivati.

Danas prvi put stojim pred svijetom kao ponosni tridesetsedmogodišnji gay muškarac – otvoreno je kazao Dedivanović u emotivnom govoru koji je trajao desetak minuta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAKEUP BY MARIO (@makeupbymario) on

Prije nego što je izišao na pozornicu prikazan je prilog, u kojemu se Dedivanovićeva obitelj osvrnula na njegov put, koji bi se mogao usporediti sa scenarijem za kakav film.

Jedan od najuspješnijih make-up umjetnika počeo je raditi u ranoj dobi. S dvanaest godina u trgovini je pakirao namirnice da bi se sa sedamnaest zaposlio u Sephori, dućanu specijaliziranom za kozmetiku.

Pobjegao s kutijom punom kozmetike

– Jednog sam dana nešto tražila u sobi i vidjela kutiju na kojoj piše "Marijeve stvari". Zanimalo me što je to, otvorila sam i vidjela kozmetiku. Mi smo odrasli u albanskoj obitelji. Ja sam uvijek pratila pravila i znala sam da će majka biti uznemirena ili ljuta. Pokušavali smo mu reći da to ne radi i te noći on je pobjegao – prisjeća se njegova sestra.

Sa sobom je uzeo samo kutiju punu kozmetike, a kako je naglasio Dedivanovićev otac, sve što je poslije napravio – napravio je sam, bez ičije pomoći.

Devetnaest godina nakon što se odlučio okušati u kozmetičkom svijetu primio je priznanje za svoj rad, a nagradu mu je uručila upravo Kardashian West.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAKEUP BY MARIO (@makeupbymario) on

Dedivanović nije samo njezin vizažist – zajedno su surađivali na uspješnom brendu KKW beauty, a tijekom godina su postali prijatelji, pa je tako 2014. godine Mario bio gost na njezinu vjenčanju s reperom Kanyeom Westom.

– Hvala ti što me nastavljaš inspirirati svaki dan – poručila mu je Kim te se osvrnula na njihov zajednički put.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAKEUP BY MARIO (@makeupbymario) on

– On je zaista jedan od mojih najboljih prijatelja i zaslužio je ovu nagradu. Zajedno smo prošli kroz toliko toga. Jedanaest godina surađujemo, što znači da je to i jedanaest godina svađa.

Prepiremo se poput brata i sestre, ali u isto vrijeme on je zaslužan za neke od mojih najdražih uspomena i vjerujem da me učinio osobom kakva sam danas. Dostojanstveno se penjao na ljestvici make-up umjetnika – poručila je Kardashian West.

Majci je priznao par dana prije

Unatoč uspjehu, Mario na svoje korijene nije zaboravio. Nedavno je u Crnoj Gori kupio posjed, a njegovi ga najbliži podržavaju u svemu što radi.

– Na majčin 73. rođendan došao sam s posla nakon radnog dana koji je bio ispunjen stresnim sastancima. Ona je prala moje rublje, a ja sam se slomio i počeo plakati.

Konačno sam joj priznao da sam proveo cijelo djetinjstvo potiskujući svoje misli, snove, osjećaje i kreativnost, pokušavajući biti nevidljiv, tako da nitko ne vidi način na koji hodam i pričam, da me nitko ne bi ismijavao.

Znao sam da sam drugačiji. Bio sam traumatiziran jer sam takav i živio sam u strahu cijeli život. Mama mi je rekla: Od danas nadalje nećeš se više ni bojati ni sramiti – opisao je Dedivanović razgovor koji se odvijao samo nekoliko dana prije dodjele nagrada.

Govor je podijelio i na svom Instagram profilu i jasno poručio kako je sada "napokon slobodan".

Izdvojeno

10. srpanj 2020 20:15