StoryEditor
Showbiz'CRNA UDOVICA'

Hollywoodska seks bomba sprema se za ulogu života: utjelovit će pionirku trgovine kokainom, na čijoj duši leži 200 ubijenih duša; 'Odavno sam fascinirana ovom pričom...'

9. kolovoza 2019. - 10:01
profimedia00

Nedavno je spektakularno proslavila 50. rođendan, ali ne posustaje ni u jednom segmentu svoga raznovrsnog poslovnog života, a njezin sljedeći filmski projekt je priča o "kokainskoj kumi" Griseldi Blanco.

Glumačka i glazbena zvijezda Jennifer Lopez će, naime, glumiti zloglasnu kolumbijsku narko-šeficu u filmu "Kuma", bit će jedna od producentica, a postoji mogućnost i da taj film bude njezin redateljski debi.

– Odavno sam fascinirana pričom Griselde Blanco i objeručke sam prihvatila priliku da je portretiram u filmu – izjavila je nedavno Jennifer o projektu koji će pratiti Griseldin put do moći u medellinskom kartelu sedamdesetih godina i u Miamiju na Floridi osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Griselda Blanco rođena je 15. veljače 1943. u Cartageni u Kolumbiji, a umrla je 3. rujna 2012. godine, pripadala je medellinskom kartelu i bila pionir trgovine kokainom s bazom u Miamiju. Procjenjuje se kako je odgovorna za oko 200 ubojstava tijekom transporta kokaina iz Kolumbije u New York, Miami i južnu Kaliforniju.

Griselda se s majkom Anom Luciom Restrepo preselila u Medellin kad je imala tri godine. Njezin bivši ljubavnik Charles Cosby kazivao je kako je Blanco, kad je imala 11 godina, otela, pokušala izvući otkupninu i na kraju ubila dijete jedne bogate obitelji koja je živjela nedaleko od njezine siromašne četvrti.

Kad joj je bilo 14 godina, pobjegla je od majčina partnera koji ju je silovao. Neko vrijeme, do dobi od 20 godina, bavila se krađama u Medellinu, udala se za Carlosa Trujilla i rodila trojicu sinova: Dixona, Ubera i Osvalda, a otvoreno se deklarirala kao biseksualka.

Biznis vodila i iz zatvora

Sredinom sedamdesetih godina Griselda i njezin drugi suprug, Alberto Bravo, emigrirali su u SAD i nastanili se u Queensu u New Yorku. Tu su osnovali solidan kokainski biznis, a u travnju 1975. je optužena za krijumčarenje droge, ali je prije uhićenja pobjegla u Kolumbiju, no vratila se u Miami koncem tog desetljeća. Označilo je to početak narko-ratova, nasilnih sukoba krijumčara droge, koji su sljedećih godina poharali Miami u kojemu je vladalo bezakonje i korupcija.

Griseldina distribucijska mreža, koja se protezala većim dijelom SAD-a, donosila je mjesečno 80 milijuna dolara, a njezina spremnost da koristi nasilje protiv konkurenata u Miamiju, ili bilo koga tko joj nije bio po volji, dovela je do brojnih pokušaja atentata, od kojih je pobjegla u Kaliforniju.

Konačno je uhićena 20. veljače 1985. godine i osuđena na zatvor, iz kojeg je nastavila voditi kokainski biznis. Nakon puštanja iz zatvora deportirana je u Kolumbiju, a prije smrti zadnji put je viđena na aerodromu u Bogoti u svibnju 2007. godine.

Griselda Blanco imala je četiri sina, od kojih su trojica ubijena u Kolumbiji nakon što su deportirani iz SAD-a nakon zatvorskih kazni. Najmlađi sin, Michael Corleone Blanco, rođen je u vezi s Dariom Sepulvedom, koji ju je ostavio 1983. godine i vratio se u Kolumbiju, te oteo sina kad su se on i Griselda sukobili oko skrbništva.

Griselda je platila za Sepulvedino ubojstvo u Kolumbiji i sin joj se vratio u Miami. Priča se kako je kasnije Griselda održavala diskretnu, ali strastvenu vezu s "kraljem kokaina" Pablom Escobarom...

Poznata i kao "la madrina" i "crna udovica", Griselda Blanco je u dobi od 69 godina podlegla ranama zadobivenima kad su na nju pucala dva naoružana motociklista u Medellinu 2012. godine. Njezino se bogatstvo procjenjivalo na više od dvije milijarde dolara, a vjeruje se kako je na vrhuncu svojih ilegalnih aktivnosti Blanco krijumčarila 300 kilograma kokaina mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 14:38