StoryEditorOCM
HranaZA PRSTE POLIZATI

Zasladite dosadni kraj siječnja s buhtlicama! Donosimo vam fantastičan recept za slasticu kojoj je nemoguće odoljeti

Piše MOZAIK SD
21. siječnja 2023. - 11:20

Bliži se kraj gotovo beskrajnog siječnja, slegnuli su se blagdanski i novogodišnji dojmovi - i što sad? Od ispijanja kava i ugodnih šetnji na suncu dijeli nas još neko vrijeme i jedino što nam uz obveze preostaje je uživanje u ukusnoj hrani s društvom, ili pred televizijom. 

Ove buhtle idealne su baš za to. Bilo da želite organizirati čašćenje s prijateljima ili se želite počastiti slasticom za koju ne morate napustiti svoj topli dom, ovaj jednostavan recept čuva vaša leđa, piše Coolinarika.

image
Shutterstock

Sastojci (za šest osoba):

KVASAC

- jedan dcl toplog mlijeka

- 1/2 svježeg kvasca

- jedna velika žlica šećera

- brašno po potrebi

TIJESTO

- 1/2 kg brašna

- deset dkg šećera

- deset dkg otopljenog maslaca

- jedan i pol do dva dcl toplog mlijeka

- jaje

- jedna vrećica vanilinog šećera

- malo limunove korice

- malo soli

NADJEV

- marmelada, čokoladni namaz ili namaz od lješnjaka 

POSIPANJE

- šećer u prahu

Priprema: 

U toplo mlijeko dodajte šećer, kvasac i brašno. Pustite da se digne. 

Zagrijte mlijeko. Otopite maslac te ga pustite da se ohladi. U mlijeko dodajte jaje i zamutite smjesu.

U odvojenu, veću zdjelu stavite brašno, šećer, sol, koricu limuna, vanilin šećer, dignuti kvasac, mlijeko s jajem i otopljeni maslac. 

Smjesu mijesite dok se ne krene odvajati od stijenki posude, zatim ga pokrijte krpom ili poklopite i pustite da se diže otprilike do svog dvostrukog obujma (na toplom mjestu).

Kada se tijesto udvostruči, mijesite ga i podijelite u 15 loptica. Svaku lopticu je zatim potrebno spljoštiti na dlan i na nju nanijeti punjenje po izboru. Kada nanesete punjenje, zavrnite dno kuglice, kako ne bi došlo do curenja tijekom pečenja. Ostavite svoje buhtle da se dižu na toplome još jednom, piše Coolinarika.

Savjet za slatku, hrskavu koricu

Prije pečenja, odnosno stavljanja u lim, svaku buhtlu namažite otopljenim maslacem i pospite je šećerom u prahu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 21:30