
Jeste li ikada upoznali osobu koja ne voli Mađarice? Ovaj kolač neizostavan je dio svakog slavlja, čašćenja i blagdana, a sada je napokon možete pripremiti sami. Ipak, ovaj recept razlikuje se od onoga kojeg mi koristimo po karameli, a rezultira još ukusnijim završnim produktom - koji je pravi raj za nepce, piše Coolinarika.
Sastojci:
KORE:
- 450 g Podravka Glatkog brašna
- jedna žličica Dolcela praška za pecivo
- jedan Dolcela Bourbon vanilija šećer
- 100 g šećera
- 150 g maslaca
- jedno jaje
- 100 g kiselog vrhnja
KREMA:
- 700 ml mlijeka
- 60 g Dolcela Gussnela
- 300 g šećera
- 225 g omekšalog maslaca
- jedna žlica kakaa
GLAZURA:
- 100 g tamne čokolade
- jedna žlica ulja
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180°C i kalup za pečenje obložite papirom za pečenje.
Brašno, prašak za pecivo, šećer, vaniliju i maslac pomiješajte i od smjese napravite mrvičasto tijesto. Dodajte mu jaje i vrhnje i dobiveno glatko tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite 30-ak minuta u hladnjak.
Ohlađeno tijesto podijelite i razvaljajte na pet (25x30 cm) ili šest (25x20 cm) jednakih kora debljine oko dva mm. Rubove poravnajte kako bi vam kore bile što pravilnije i pecite svaku koru oko osam minuta, dok ne očvrsne i promijeni boju. Ohladite kore nakon pečenja, piše Coolinarika.
Šećer stavite pržiti u široku, dublju tavu i povremeno ga promiješajte kako bi se u potpunosti otopio i dobio jantarnu boju. Zalijte ga s 600 ml vrućeg mlijeka i kuhajte dok se karamel ne rastopi. U međuvremenu pomiješajte Gussnel s ostatkom mlijeka.
Dobivenu smjesu ulijte u mlijeko i šećer te brzo miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne kao puding. Prekrijte smjesu prozirnom folijom tako da dodiruje površinu pudinga i pustite je da se ohladi.
Maslac i kakao pomiješajte mikserom dok ne postanu pjenasti, a zatim im dodajite jednu po jednu žlicu ohlađenog pudinga i miksajte dok krema ne postane svilenkasta.
Svaku koru premažite jednakom količinom kreme te ih slažite jednu na drugu. Zadnju koru prelijte mješavinom otopljene čokolade i ulja pa sve zajedno dobro ohladite. Pustite kolač d se ohladi barem osam sati, a zatim ga izrežite i servirajte.