StoryEditorOCM
HranaSAN SNOVA

Obožavate mađaricu? Za originalnu verziju ovog slavnog kolača potreban je jedan ključni sastojak, saznajte u receptu

Piše MOZAIK SD
21. siječnja 2023. - 12:00

Jeste li ikada upoznali osobu koja ne voli Mađarice? Ovaj kolač neizostavan je dio svakog slavlja, čašćenja i blagdana, a sada je napokon možete pripremiti sami. Ipak, ovaj recept razlikuje se od onoga kojeg mi koristimo po karameli, a rezultira još ukusnijim završnim produktom - koji je pravi raj za nepce, piše Coolinarika.

Sastojci:

KORE:

- 450 g Podravka Glatkog brašna

- jedna žličica Dolcela praška za pecivo

- jedan Dolcela Bourbon vanilija šećer

- 100 g šećera

- 150 g maslaca

- jedno jaje

- 100 g kiselog vrhnja

KREMA:

- 700 ml mlijeka

- 60 g Dolcela Gussnela

- 300 g šećera

- 225 g omekšalog maslaca

- jedna žlica kakaa

GLAZURA:

- 100 g tamne čokolade

- jedna žlica ulja

Priprema: 

Pećnicu zagrijte na 180°C i kalup za pečenje obložite papirom za pečenje.

Brašno, prašak za pecivo, šećer, vaniliju i maslac pomiješajte i od smjese napravite mrvičasto tijesto. Dodajte mu jaje i vrhnje i dobiveno glatko tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite 30-ak minuta u hladnjak.

Ohlađeno tijesto podijelite i razvaljajte na pet (25x30 cm) ili šest (25x20 cm) jednakih kora debljine oko dva mm. Rubove poravnajte kako bi vam kore bile što pravilnije i pecite svaku koru oko osam minuta, dok ne očvrsne i promijeni boju. Ohladite kore nakon pečenja, piše Coolinarika.

Šećer stavite pržiti u široku, dublju tavu i povremeno ga promiješajte kako bi se u potpunosti otopio i dobio jantarnu boju. Zalijte ga s 600 ml vrućeg mlijeka i kuhajte dok se karamel ne rastopi. U međuvremenu pomiješajte Gussnel s ostatkom mlijeka.

Dobivenu smjesu ulijte u mlijeko i šećer te brzo miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne kao puding. Prekrijte smjesu prozirnom folijom tako da dodiruje površinu pudinga i pustite je da se ohladi.

Maslac i kakao pomiješajte mikserom dok ne postanu pjenasti, a zatim im dodajite jednu po jednu žlicu ohlađenog pudinga i miksajte dok krema ne postane svilenkasta.

Svaku koru premažite jednakom količinom kreme te ih slažite jednu na drugu. Zadnju koru prelijte mješavinom otopljene čokolade i ulja pa sve zajedno dobro ohladite. Pustite kolač d se ohladi barem osam sati, a zatim ga izrežite i servirajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 11:50