
Sardina je namirnica koja povoljno utječe na cijeli organizam. Sardine su prepune važnih hranjivih materija, što ih svrstava na prvo mjesto kad je riječ o prehrani, kaže dr. Josh Axe.
Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja. Ako se redovito konzumiraju, mogu doprinijeti poboljšanju kompletnog organizma, a doktor Axe objašnjava koje sve benefite sardina ima:
Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži otprilike:
191 kalorija
22,7 grama proteina
10,5 grama masti
8,2 mikrograma vitamina B12
48,5 mikrograma selena
250 jedinica vitamina D
451 miligram fosfora
351 miligram kalcija
4,8 miligrama niacina
2,7 miligrama željeza
365 miligrama kalija
35,9 miligrama magnezija
0,2 miligrama bakra
1,9 miligrama vitamina E
0,2 miligrama vitamina B6
1,2 miligrama cinka
Navedeno je i sedam korisnih osobina sardina, piše Kurir, prenosi Buka.
1. Obiluju Omega 3-masnim kiselinama
Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svijetu. Sadrže i EPA i DHA, dvije vrste esencijalnih masnih kiselina koje tijelo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od kroničnih bolesti.
Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine, koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, može pomoći u liječenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.
Također, povoljno djeluju na zdravlje srca, a dokazano je da snižavaju nivo kolesterola i triglicerida.
2. Čuvaju zdravlje kostiju
Zbog velike količine kalcija, sardine vam mogu pomoći da sačuvate zdravlje kostiju.
3. Čuvaju zdravlje tiroidne žlijezde
Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Selen je neophodan za dobar rad tiroidne žlijezde.
4. Osiguravaju tijelu dovoljnu količinu vitamina B12
Nedostatak vitamina B12 može izazvati simptome poput oštećenja živaca, oštećenja mentalne funkcije, poteškoće u opskrbi stanica kisikom i kronični umor. Redovnom konzumacijom sardine, nadomjestit ćete nedostatak tog vitamina koji je ključan za pravilno funkcioniranje cijelog organizma.
5. Smanjuju apetit
Vrlo hranjiva namirnica koja će vam osigurati osjećaj sitosti i do nekoliko sati.
6. Kontrolira razinu šećera u krvi
Sardine su prepune zdravih masti i proteina, koji djeluju na usporavanje apsorpcije šećera u krvi. Kombiniranje hrane s visokim udjelom proteina i masti, poput sardina, s ugljikohidratima može usporiti oslobađanje glukoze (šećera) u krv, pomažući u naglim oscilacijama šećera.
Konzumiranje sardine posebno je važno za ljude koji imaju dijabetes, metabolički sindrom ili druga stanja povezana s rezistencijom na inzulin.
7. Poboljšava izgled kože
Masne kiseline iz sardina igraju veliku ulogu u zdravlju kože. One ublažavaju upalne procese na koži i daju joj zdravi sjaj, , piše Kurir, prenosi Buka.