
Zahladnjelo je, čagano miriše na zimu, na buru, na malo jača jela koja volimo spremate u ovakve dane.
A s njima priroda donosi i slatko iz šume, kestene, omiljenu poslasticu, koja se, kao i jaja, na milijun načina pripremati mogu.
Ovog puta sparit ćemo ih s govedinom, a kada su već tu, neka se nađu i u brzom receptu za desert.
Govedina s kestenjem
Pola kilograma kestena zarezati na vrhu u križ, zapeći i skinuti im slojeve kore. Za to vrijeme usitniti dvije kapule, a sa strane na kockice narezati 750 grama goveđeg buta.
Kapulu ispirjati na ulju, dodati meso, zapeći ga, podliti litrom vode, kada provrije, ubaciti dvije kocke za juhu.
Kuhati dok meso ne smekša, dodati potom oguljene kestene pa nastaviti kuhati dok i oni ne smekšaju. Začiniti po želji.
Brza šarlota od kestena
Navlažiti piškote mješavinom mlijeka i ruma, njima obložiti manji kalup za tortu.
Miksati četiri čašice odmrznutog, gotovog kesten-pirea sa šlagom i time napuniti prostor šarlote.
Staviti na hlađenje, izvaditi iz kalupa, staviti na podložak i preliti čokoladnim preljevom. Poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem.