
Za sve obožavatelje baklave, koji misle da ovoj slastici osmanske kuhinje još nisu dorasli, baklava kolač idealan je izbor.
Naime, ova varijanta slavnog kolača malo je svježija, a razliku čine dodani sok od naranče, cimet i med. Najbolje od svega - priprema se veoma brzo, piše Coolinarika.
Sastojci:
- 200 grama šećera
- dvije žlice ulja
- tri bjelanjka
- dva jaja
- 60 grama brašna
- 200 grama sjeckanih oraha
- tri žlice soka od naranče
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta
Preljev:
- 140 grama šećera
- jedna jušna žlica meda
- jedan decilitar soka od iscjeđene naranče
- jedna žlica soka od iscjeđenog limuna
- malo cimeta
Priprema:
Izmješajte bjelanjke i jaja sa šećerom, a zatim u zdjelu dodajte i ostale sastojke.
Smjesu stavite peći u tepsiju dimenzija 20x25 ili u kalup za tortu, pecite je na 170 celzijusovih stupnjeva, otprilike pola sata.
Pomješajte sve sastojke za preljev te ga zagrijte dok se šećer ne otopi. Kada izvadite kolač iz pećnice, prelijte ga i pustite da se ohladi, piše Coolinarika.