StoryEditorOCM
Auto motoNEPOGREŠIVE

Znate li koje su najpopularnije boje automobila diljem svijeta? Ove tri boje prevladavaju na čak 81 posto vozila

Piše Davor Andrić/HAK Revija
30. siječnja 2023. - 21:23

Kemijska grupa BASF otkrila je koje su najpopularnije vanjske boje novih automobila u svijetu, piše HAK Revija.

Iznenađenje je da se dodaje sve više posebnih boja, poput ‘ljubičaste’. Kod prva tri, stvari su ostale iste jer se već godinama mijenjaju u vodstvu crna, bijela i siva. Udjeli akromatskih boja, podijeljenih na bijelu, crnu, sivu i srebrnu, rastu u odnosu na prošlu godinu.

Bijela je porasla sa 37 na 39 posto ukupnog broja u 2022., što je čini daleko najpopularnijom bojom automobila na svijetu. Crna je završila na drugom mjestu i s ukupno 18 posto. Siva je također nešto popularnija nego prije sa 16 posto, dok je srebrna uspjela zadržati svoj udio od 8 posto. Ukupno, tri boje čine 81 posto ukupnog broja vozila, odnosno više od tri četvrtine svih novih automobila.

U 2021. to je bilo 77 posto. Ukupan udio boja poput crvene, plave i zelene smanjuje se s 23 na 19 posto. Ipak, BASF vidi svijetlu točku, jer kreativnije boje u ovoj kategoriji dobivaju određenu popularnost.

Prvi put pojavljuje se ljubičasta boja na karti boja automobila. Bijela boja dominira u Europi, Bliskom istoku i Africi, piše HAK Revija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 11:28