StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Samo dvaput se živi‘: Bond je Bond, ali dvaput je dvaput

25. kolovoza 2022. - 16:12

Prekretnice u akcijskom serijalu filmova o Jamesu Bondu događale su se periodički. Jedna od njih datira iz ljeta otprije 55 godina. Tad je u kina stigao peti, najspektakularniji Bond-film "Samo dvaput se živi" ("You Only Live Twice", 1967.) i nabildao "bondovsku" formulu do krajnjih proporcija.

Uspoređeni sa "Samo dvaput se živi", hitovi "Dr. No" i "Iz Rusije s ljubavlju" djeluju prilično skromno i prizemljeno, "Goldfinger" također, gotovo pa i "Operacija Grom". Treba podcrtati "prizemljeno". Jer Bond-film je ovdje prvi put poletio u svemir, zamalo i sam tajni agent 007.

FILM: You Only Live Twice; akcija, SAD/Velika Britanija, 1967. REŽIJA: Lewis Gilbert ULOGE: Sean Connery, Akiko Wakabayashi OCJENA: ***

Bilo je pitanje dana kad će se nešto tako dogoditi nakon što je prethodnik "Thunderball" bio reklamiran krilaticom "Pogledaj gore. Pogledaj dolje. Pogledaj. James Bond je posvuda...". Bond je u "Operaciji Grom" poletio "jet-packom" i zaronio ispod površine mora, ali film je još uvijek bio razmjerno špijunsko-akcijsko-trilerski sveden.

"Samo dvaput se živi" napravio je zaokret serijala od špijunsko-trilerske akcije prema akcijsko-avanturističkoj blockbusterskoj ekstravaganciji preko granice mogućeg i bio jedan od najvećih filmskih spektakala šezdesetih, dekade koja je iznjedrila jednog "Lawrencea od Arabije". Producentski dvojac Albert R. Broccoli-Harry Saltzman htio je da se budžet vidi u svakom kadru.

Osokoljen izdašnim produkcijskim vrijednostima i scenarijem Roalda Dahla ("Charlie i tvornica čokolade", "Vještice"), režiser Lewis Gilbert ništa nije prepuštao mašti, pokazavši sve čega su se prijašnji filmovi suzdržavali, uključujući i lice – s ožiljkom – prvog čovjeka organizacije SPECTRE Blofelda (Donald Pleasance; "Noć vještica"), koji je u prethodnicima bio vješto skriven od pogleda; vidjeli smo mahom samo njegove ruke kako glade bijelu perzijsku mačku.

Mnogi "Bondovi" slijedili su i popločali "over the top" smjernice ovog filma iz domene suspenzije nevjerice, najviše zafrkantski hitovi Rogera Moorea ("Špijun koji me volio", "Octopussy"), posebice "Operacija svemir", ali i Piercea Brosnana ("Zlatno oko", "Sutra nikad ne umire", "Svijet nije dovoljan") s naglaskom na "Umri drugi dan".

Serijal je 1967. definitivno prestao biti "ozbiljan" i okrenuo se akcijskim ludorijama, iako se znao vraćati serioznijim korijenima s novim tumačima agenta 007, Georgeom Lazenbyjem ("U službi Njezinog veličanstva"), Timothyjem Daltonom ("Dah smrti", "Dozvola za ubojstvo") i Danielom Craigom ("Casino Royale", "Skyfall", "Za smrt nema vremena").

U tom nekom smislu "You Only Live Twice" bio je na razmeđu neoklasične "bondovske" akcije i nenamjerne autoparodije, vjerojatno najinspirativniji Bond-film za Mikea Myersa i njegova parodijskog "Austina Powersa", od scena s piranama do Blofelda kao nadahnuća za Dr. Evila.

Međutim, unatoč tome, Bond je u "Samo dvaput se živi" nepovratno postao veći od života: lik je nadrastao ne samo svoga tvorca Iana Fleminga kao junak prvog filma koji se dotad najmanje pridržavao njegova predloška, nego i tumača Seana Conneryja, čijim odlaskom serijal neće stati. Flemingov roman nije sadržavao svemirske scene i pripadajući zaplet, a "You Only Live Twice" otvara se upravo u svemiru prije nego zasvira odlična egzotično-snolika naslovna pjesma Nancy Sinatre.

Američka svemirska letjelica na rutinskoj svemirskoj misiji dobiva nenadanu pratnju u orbiti kad joj se niotkuda počne približavati "nepoznati leteći objekt". To je neki drugi svemirski brod koji otvara prednji dio poput ralja i pojede američku letjelicu kao "packman" bijele točkice, usput prekinuvši uže za kisik astronautu tijekom njegova "space walka".

Scena se (više) ne drži toliko dobro kao slične svemirske u godinu mlađoj "Odiseji u svemiru", ali nije isključeno da je "Samo dvaput se živi" dodatno potaknuo interes za SF-ovima krajem šezdesetih ("Planet majmuna", "Barbarella") i svakako se uklopio u ondašnju utrku za osvajanje svemira između Amerike i SSSR-a. Amerikanci sumnjaju da Rusi stoje iza nestanka njihove letjelice, što oni poriču.

"Mi smo miroljubiv narod", izgovara izaslanik vlade rečenicu koja 55 godina kasnije bode uši. Ubrzo na sličan način u orbiti nestaje i ruska svemirska letjelica i svijet je na korak do izbijanja rata između SSSR-a i SAD-a, osim ako ga ne spriječi Bond koji odlazi u Japan, gdje je "nepoznati leteći objekt" sletio, nakon što je u Hong Kongu lažirao vlastitu smrt od strojnica negativaca, naravno ne prije nego se (s)našao u zagrljaju lokalne ljepotice.

"Kasniš čak i sa svoga sprovoda", dobaci Moneypenny (Lois Maxwell) agentu koji je ionako tajan pa ne mora umrijeti da operira u tajnosti. No, ovako Bond može imati dijalošku partiju sa svojim najvećim neprijateljem Blofeldom i potvrditi naslov filma. "Rekli su mi da ste ubijeni u Hong Kongu", preispituje Blofeld.

"Da, ovo mi je drugi život", ispali agent 007. "Samo dvaput se živi, mr. Bond", veli Blofeld. A dvaput je "jedini način da se živi", kako stoji na plakatu filma. I zaista, sve je "puta dva" u odnosu na prethodne "Bondove", toliko da je nerijetko "too much", premda daleko od toga da film ne umije biti zabavan, koliko god da je neujednačen.

Legendarni Q (Desmond Llewelyn), majstor za "hi-tech" spravice, možda nije raspoložen za Bondove "djetinjaste duhovitosti", ali svejedno mu je dao cigarete s ubojitim mecima i "Malu Nellie" – samosastavljivi helikopterčić opremljen strojnicama, raketama i bacačima plamena, mini "Plavi grom".

"Mala Nellie" doživjet će vatreno krštenje kad se na nju obruši jato helikoptera ("vruće je dočekana"). Jasno, Bond će ih sve skinuti s neba u jednoj od povišenih sekvencija filma: u drugoj sceni helikopteri podižu automobile s magnetima i ispuštaju ih na vodenu površinu ("samo kap u moru").

Glavni negativac ima bazen s piranama da izgrizu neposlušne do kosti i Bond može baciti šlagvort "dobar tek" te stoluje u krateru pasivnog vulkana (!) koji otvara kapke i skriva raketnu bazu za otmicu letjelica. Suludo, bez daljnjega, ali istodobno i fascinantno. "You Only Live Twice" ima spektakla i materijala za dva "Bonda".

Ne samo da će junak "umrijeti", tj. fingirati vlastitu smrt, nego se i "oženiti" (za Kissy; Mie Hama) i "postati Japanac" (Bond-san) i nindža u scenama s agentom 007 u kimonu koje su inicirale "boom" egzotičnih borilačkih vještina u sedamdesetima, kao što je njegova borba s desetak negativaca na krovu skladišta u režijski najimpresivnijoj sceni filma, snimljena helikopterskom kamerom, svojevrsni "John Wick" u povojima.

Prva polovica filma je bolja od druge, kad akcija doživi eskalaciju s kulminacijom u masovnoj sceni u vulkanskom krateru i zasjeni natruhe nekih manjih, tenzičnih scena, poput Bondove žestoke borbe sa sumo hrvačem i pokušaja trovanja usnulog junaka, prilikom čega stradava njegova japanska partnerica Aki (Akiko Wakabayashi) koja je najavila "uživat ću služeći pod tobom".

Aki i Kissy ne uspijevaju se profilirati kao pamtljivi ženski likovi, za razliku od Helge Brandt (vrlo dojmljiva Karin Dor) kojoj Bond izgovara čuvenu rečenicu "Što sve radim za Englesku...". A sam Bond-san? Connery je manje inspiriran i zainteresiran, no i dalje dovoljno raspoložen da je još u dva navrata mogao oživiti ulogu agenta 007 u "Dijamanti su vječni" i "Nikad ne reci nikad". Još samo dvaput se živi.

‘Operacija Grom‘ i ‘Goldfinger‘ najveći Conneryjevi hitovi

Najveći Conneryjevi Bond-hitovi su "Operacija Grom" i "Goldfinger". U glumčevom Conneryjevom filmu "Nikad ne reci nikad" Blofelda je glumio najlji glumac u toj ulozi, veliki Max Von Sydow.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 14:49