StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Plavi kaftan‘: Suptilni ljubavni trokut

Piše Marko Njegić
28. rujna 2023. - 19:56

”Shortlist” u kategoriji međunarodnog filma bio je ove godine iznimno zvučan. Na užu listu za Oscara upali su, među ostalim, “Bardo”, “Dvostruka prijevara”, “Korzet”, “Sveti pauk”, “Saint Omer”, ali i “Plavi kaftan” (“Le bleu du caftan”/”The Blue Caftan”), marokanski kandidat za zlatni kipić, snimljen u koprodukciji s francuskom kinematografijom i premijerno prikazan na prošlogodišnjem Cannesu.

Nijedan od njih nije prošao dalje i bio nominiran za najbolji međunarodni film. Tu čast su dobili “Tiha djevojka”, “Blizu”, “Argentina, 1985.”, “Tovar” i “Na zapadu ništa novo”, da bi potonji na kraju i pozlatio oskarovsku nominaciju. Potpisniku ovih redaka bilo je žao što “Decision To Leave” nije upao među pet nominenata umjesto npr. “Argentine 1985”.

FILM: Le bleu du caftan; drama; Maroko/Francuska/Belgija/Danska, 2022. REŽIJA: Maryam Touzani ULOGE: Lubna Azabal, Saleh Bakri DISTRIBUCIJA: MCF OCJENA: **** ½

Nakon što je pogledao “Plavi kaftan”, smatra da je i taj film, u režiji Maryam Touzani, mogao naći zasluženo mjesto unutar kategorije i drži ga najvećim favoritom od nominiranih i uže-listiranih uz “Dvostruku prijevaru”, “The Quiet Girl” i “Close”. “Le bleu du caftan” je delikatna, kompleksna, predivno skrojena festivalska drama klasičnog melodramskog kroja, jedan od najnježnijih, najsuptilnijih i naj(su)osjećajnijih “festivalaca” u posljednje vrijeme.

Ovo “skrojena” nije napisano slučajno. Priča prati bračni par Halima i Minu (Saleh Bakri, Lubna Azabal; oboje odlični) koji imaju trgovinu u Maroku specijaliziranu za tradicionalne kaftane. Ruka na plavoj svili jedan je od prvih kadrova filma koji profitira od poetičnih i simboličnih krupnih planova sa sličnim motivima (igla i konac u rukama) ili licima likova.

Halim i Mina bave se jednim od onih izumirućih poslova, ali inzistiraju na ručnom šivanju umjesto da prijeđu na strojno, usprkos gunđanju mušterija. “Nitko ne vidi razliku između ručno i strojno šivanog, to je sad sve isto”, kaže jedna gospođa. Rečenica posjeduje metaforičko značenje za “Plavi kaftan” koji kao tihi staromodni ljudski film strši u odnosu na moderne konfekcije stvarane pomoću strojeva, ali nema kadra viška i ne treba ga suziti unatoč dvosatnom trajanju.

”Moj muž je ‘maalem’ (majstor), nije stroj”, govori Mina o Halimu koji nije daleko od perfekcionističkog lika Daniela Day-Lewisa iz “Fantomske niti”. Ipak, njih dvoje angažiraju mladog šegrta Youssef (dojmljivi debitant Ayoub Missioui) ne bi li ubrzali proces šivanja. Youssef je istinski zainteresiran da izuči umijeće i obrt, no čini se da ga interesira i Halim, kao i “vice versa”.

Cijeli život Halim potiskuje da je gay i Youssef u njemu budi nikad veću čežnju i unutarnja previranja, a njihovu interaciju opaža sve boležljivija Mina. Između njih “Le bleu du caftan” formira intimistički ljubavni trokut, ali ne razvija se onako kako biste očekivali i u krajnjoj je opreci s onim u filmu “Passages”. Halim je dobar muž i nije reda radi s Minom, on je voli i suzbija strasti zbog nje i tradicionalnog patrijarhalnog marokanskog društva.

”Ne poznajem nijednog tako čistog i plemenitog čovjeka kao što si ti”, kaže Mina. Mic po mic, redateljica razotkriva prisnost supružnika i povezanost Halima i Youssefa u sporogorećem filmu o ljubavi, životu, seksualnosti i smrtnosti čija drama izgara polako, ali i emotivno razara likove i gledatelje iznutra do dirljivog kraja. “Kaftan mora nadživjeti onoga tko ga nosi, izdržati test vremena”, rekao je Halim. “Plavi kaftan” će nadživjeti Oscare i izdržati test vremena kao zasigurni festivalski klasik 2020-ih.

Lubna Azabal

Lubna Azabal je glumila i u znanim filmovima kao što su "Tijelo od laži", "Naša majka", "Koriolan"..., kao i seriji "The Little Drummer Girl". Nedavno smo je vidjeli i u filmu "Život mi dobro pristaje" sa FMFS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 12:41