StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA FESTIVALU

‘Glava velike ribe‘: Ribanje malog čovjeka

23. srpnja 2022. - 17:29

Debitanti u Nacionalnom programu, tj. kategoriji dugometražnog igranog filma obilježavaju 69. izdanje Pulskog festivala. Sedam od deset filmova unutar Nacionalnog programa su prvijenci, od onih prikazanih u kinima prije Pule (“Zbornica”, “Divljaci”, “Baci se na pod”), do premijera kao što su, redom, “Stric”, “Punim plućima”, “Illyricum” i “Glava velike ribe”.

Može se reći i osam, s obzirom da je “Nosila je rubac črleni” prvi cjelovečernjak Gorana Dukića snimljen u Hrvatskoj. Zanimljivo, od tih sedam ili osam filmova čak dva su se scenaristički brusila na radionici “Split Script” iz prosinca 2019. pod vodstvom prvaka rumunjske kinematografije Razvana Radulescua – “Stric” i posljednji naslov iz pulske nacionalne konkurencije “Glava velike ribe” Arsena Oremovića.

FILM: Glava velike ribe; drama; Hrvatska, 2022. REŽIJA: Arsen Oremović ULOGE: Nikša Butijer, Lana Barić OCJENA: *** ½

”Radeći na filmu, prilično slobodnoj interpretaciji romana Ognjena Sviličića, od kojega je ostala samo konstrukcija, nisam želio ići po radionicama.

Međutim, kad sam vidio da Radulescu vodi radionicu u Splitu, istog trena sam se javio”, rekao je tada za “Slobodnu” Oremović, jedan od rijetkih domaćih filmskih kritičara koji se našao u ulozi režisera nakon Ante Peterlića (“Slučajni život”) i Živorada Tomića (“Kraljeva završnica”, “Diploma za smrt”). Našao i – snašao.

Posrijedi je jedan prilično odmjereno i promišljeno režiran komad socrealističke drame, priče iz Hrvatske prepoznatljive i u regiji te tranzicijskoj istočnoj Europi, uključujući Rumunjsku i Bugarsku, čije kinematografije nadahnjuju Oremovića. Gledajući film, malo tko može reći da iza kamere stoji čovjek kojemu je ovo prva režija dugog igranog filma.

Oremović nastupa sigurno u ulozi redatelja i scenarista priče o dvojici braće Andriji (Nikša Butijer, jako dobar i u rijetkoj glavnoj ulozi) i Traktoru (podcijenjeni, nedovoljno iskorišteni glumac Neven Aljinović Tot, “isti Kirk Douglas, samo da ima onu rupicu na bradi”).

Andrija je taksist s neuspjelim poduzetničkim idejama, a Traktor s PTSP-om načeti ratni veteran, traumatiziran smrću starice kojoj je upravo on oduzeo život. Najprije upoznajemo šutljivog Traktora i njegovu samotničku egzistenciju u kući pokojnih roditelja negdje u maglovitoj sivoj panonskoj provinciji. On živi zapušteno, ima poteškoća sa spavanjem, pije tablete, pušta da mu kava pokipi na štednjaku, leži s kalašnjikovom u ruci.

”Makni tu pušku, jebote”, kaže Andrija bratu kad ga posjeti iz Zagreba zajedno sa suprugom Vesnom (Lana Barić, dojmljiva i s crvenom “trajnom”). Plan je prodati obiteljsku kuću i dovesti Traktora u Zagreb. Od novca bi Andrija pokrenuo biznis s gradnjom parkinga na dva kata u centru grada. “I za nas može doći neko dobro vrijeme”, nada se Andrija, mali hrvatski čovjek koji je “uvijek htio nešto više” i pokrenuti nešto sam, neovisno o tome što je “lakše kad si u sistemu”.

Likovi su vrlo brzo postavljeni, kao i njihovi odnosi, naročito brak Andrije i Vesne (“Vidi nje, ona bi sad sok”, “Prave lazanje ti nama složi”), ispunjen nerazumijevanjem, trzavicama i njezinim nezadovoljstvom. On osjeća bliskost samo kad mu ona nešto dobro skuha za ručak/večeru, ona ni tad, sita “ćoraka od (njegovih) pustih planova”, stoga joj godi društvo šogora.

Veliku ulogu igra i ambijent. Efektno je snimljen odlazak iz tmurne Panonije, kamerom koja usput ovjekovječuje mjesto, ljude i običaje, a pronalazi i titularnu glavu velike ribe na plitkom dnu jezera, kao i dolazak u jednako tmurni Zagreb u predbožićno vrijeme.

No, od (pred)božićnog sjaja ostaje samo refleksija svjetala grada u daljini i kadar kamiona kako prebacuje tri kipa Djeda Mraza za sajam. Kao što praktički nema razlike (u boji) između sela i grada, osim što u gradu Oremović na trenutak statičku kameru zamjenjuje za vrtoglave rakurse iz drona, tako i kontrasti između braće sve više blijede, tj. Andrija postupno nasljeđuje PTSP od Traktora.

”Glava velike ribe” govori ne samo o ratnom, već i o poratnom, tranzicijskom PTSP-u od kojeg Andrija sve više pati dok pokušava pokrenuti biznis, ali dodatni troškovi uvijek rastu i stvari se redovito zakompliciraju, toliko da na mjestu za njegov parking lako može niknuti i nečija nova poslovna zgrada.

Andrija je sve nervozniji, noću ne može spavati, sve više pije vino, a počinje piti i tablete za stres. “Bi li ja bio ovakav da sam rođen u Švedskoj, Norveškoj i Švicarskoj”, pita se Andrija koji će se na trenutak zagledati u kameru, kao da pogledom traži sebi slične ljude među gledateljima. Do kraja filma je jasno da je Andrija tragičan lik, žrtva jednog koruptivnog sistema, utjelovljenje svih pegula i frustracija malog čovjeka u krivom vremenu i prostoru.

Motovun i Dubrovnik nakon Pule

Nakon premijere na Puli, “Glava velike ribe” će se prikazati i na Motovun Film Festivalu, a projekcija se planira i u Dubrovniku, rodnom gradu Nikše Butijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 14:35