Dalmacija Split

vozači, imajte strpljenja

Vjerski događaj godine blokirat će 'pola' Splita: donosimo detaljnu kartu, tijelo Leopolda Mandića zatvorit će ove ulice

vozači, imajte strpljenja

Svetište Gospe od Pojišana ove će nedjelje postati epicentar molitve, gdje će se okupiti mnoštvo vjernika iz cijele Hrvatske.

Povod tome je, kako su nam potvrdili iz Splitsko-makarske nadbiskupije, dolazak relikvije tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića koje će cijeli dan biti izloženo upravo na Pojišanu, a u ponedjeljak ujutro će biti prevezeno u Rijeku.

Prema riječima nadbiskupa msgr. Marina Barišića, svečani nedjeljni doček je u 18 sati, a pod svečevim relikvijama molit će se cijelu noć.

– Imamo izuzetnu milost i privilegij da sveti Leopold hodočasti nama u grad i nadbiskupiju. Odazovimo se tom hodočasničkom pozivu i dođimo zajedno moliti zagovor i častiti njegove relikvije. Relikvija ostaje na Pojišanu tek nešto duže od 12 sati, ali imamo cijelu noć na raspolaganju naći vremena da se u miru pomolimo, ispovjedimo, sudjelujemo u euharistiji i pobožnostima. Iako će biti noć, svijetli lik svetog Leopolda držat će nas budnima i pomoći nam da raspršimo tamu grijeha koji nas pritišće – dio je Barišićeve poruke.– Relikvija dolazi u naš grad jer su u Zakučcu kraj Omiša svečevi obiteljski korijeni. Prema nekim zapisima, on je kao mladi redovnik kratko bio u posjetu našem kapucinskom samostanu – istaknuo je fra Miljenko Vrabec, upravitelj svetišta, te iznio program bogoslužja:

– Program će početi već u 17 sati pripravom i pokorničkim bogoslužjem koje će predvoditi don Ante Mateljan. U 18 sati je svečani doček, nakon čega slijedi procesija Pojišanskom ulicom i ulaz u svetište, molitva i počast relikvije. U 19 sati je svečana koncelebrirana sveta misa koju će predvoditi msgr. Barišić, u 20 sati molit će se svečana večernja molitva časoslova koju će sa svim prisutnim vjernicima predvoditi franjevački bogoslovi, redovnici i redovnice.

Od 21 sat do ranih jutarnjih sati bit će bdjenje, mogućnost obilaska relikvije, molitve i pristupanja sakramentu ispovijedi. U ponedjeljak u 5 sati, don Tomislav Ćubelić, katedralni župnik, predvodit će svetu misu. Mise će se održati i u 6 i 8 sati, a u 9 sati je molitva oproštaja.

Tijekom održavanja misa i bdjenja pojišanske će ulice biti posebno uređene, a prilaz svetištu kroz Zvonimirovu ulicu bit će dopušten samo za hodočasničke autobuse i javni prijevoz. Pojišanska, Viška i Gupčeva ulica bit će zatvorene za promet od nedjelje u 16 sati do ponedjeljka u 10 sati. Na gornjoj slici je prometna regulacija za vrijeme dolaska relikvije tijela, a na donjoj prometna regulacija za vrijeme dok će tijelo biti u crkvi.Budući da je sveti Leopold Bogdan Mandić bio kapucin, relikvije će biti izložene u jedinoj splitskoj kapucinskoj župi, onoj na Pojišanu. Budući da se očekuje veliki broj vjernika, kapucini mole građane da slušaju upute redara, prometnih policajaca i predvoditelja bdjenja kako bi vladao dostojanstveni red i mir, budući da će biti zatvorene sve pristupne ulice.

Obavijest policije

Dana 17. i 18. rujna 2017. biti će izložen sarkofag s relikvijom tijela Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Svetištu Gospe od Pojišana u Splitu, gdje se tim povodom očekuje dolazak velikog broja hodočasnika.

U cilju zaštite sigurnosti hodočasnika, svih sudionika u prometu, kao i javnog reda i mira, policijski službenici će vršiti posebnu regulaciju prometa, na način da će od 17. rujna od 16 sati do 18. rujna do 10.30 sati uspostaviti potpunu blokadu prometa na raskrižju Pojišanske ulice, Ulice Slobode i Šetališta Bačvice, te na raskrižju Pojišanske i Osječke ulice (izlaz iz grada). Također, po potrebi će se uspostavljati i blokade prometa na raskrižju ulice Kralja Zvonimira i Osječke ulice, te raskrižju ulice Kralja Zvonimira i Ulice Slobode (ulaz u grad). 

Za vrijeme potpune blokade prometa u ulici Kralja Zvonimira u smjeru centra grada propuštati će se autobusi javnog gradskog prijevoza, kao i autobusi s hodočasnicima.  

Naslovnica Split