StoryEditorOCM
Dalmacijanovi adut

Imoćani će otkriti svoj skriveni dragulj: nakon Modrog i Crvenog, predstavit će i Zeleno jezero! Mnogi poduzetnici jedva čekaju investirati u ovu oazu

17. rujna 2019. - 01:04

Zeleno jezero u Ričicama u općini Proložac, osim svoje glavne namjene, a to je prikupljanje vode za natapanje Imotskog polja, pruža mogućnosti za dodatnu eksploataciju.

Zbog svoje ljepote, okružja u kojem se nalazi, te konačno svojih podvodnih resursa, pogodno je za ulaganja koja bi brzorastućem turizmu u cijeloj Imotskoj krajini dala neke nove i vrijedne sadržaje, ali i vratila mlade u inače raseljene Ričice.

Zeleno jezero, uz nadaleko poznata dva prirodna jezera u Imotskom – Modro i Crveno, može, uvjereni su turistički prognozeri, itekako pridonijeti razvoju ovoga kraja. Jezero ima kapacitet do 30 milijuna kubičnih metara vode. U najizdašnijim uvjetima pritjecanja vode iz susjedne Bosne i Hercegovine, te domicilnih malih potoka, u jezero dotječe oko 25 milijuna kubičnih metara vode, no tada se upravo na određenim kotama preko podvodnih ispusta gubi mnogo vode.

Stoga je već odobrena investicija Hrvatskih voda uz pomoć Županije, da se izvrši takozvano čepiranje jezera i time se spriječi otjecanje vode. Vodostaj se inače ustali kada u jezeru bude desetak milijuna kubičnih metara vode. Svojom širinom jezero se prostire od samoga ruba središta Ričica pa sve do glavne brane na njegovoj istočnoj strani.

Rekosmo, jezero ima izvrsne predispozicije za organizaciju kako malih jedriličarskih regata, tako i veslačkih natjecanja. Njegov podvodni svijet, u kojem obitava i autohtoni šaran, nudi silne mogućnosti za sportski ribolov, te konačno u ljetnim mjesecima i kupanje u čistoj vodi. Također, prirodni ambijent u kojem se nalazi samo jezero, opasan visokim klisurama, zelenim ledinama, pješačkim stazama, pravi je izazov za ljubitelje šetnji, trčanja i obiteljskih izleta.

– Poznate su nam sve prednosti našega dragulja i ozbiljno smo se prihvatili zahtjevnog posla da konačno krenemo u njegovo predstavljanje turističkom tržištu – riječi su Željka Tandare, predsjednika Zavičajne ekološke udruge Ričice.

– Svjesni smo – nastavlja Željko Tandara – činjenice da je cijelo jezero u nadležnosti Hrvatskih voda te da baš u suradnji s njima, ali i našom Općinom Proložac, te konačno Turističkom zajednicom Imota, koja pokriva cijelu Imotsku krajinu, trebamo iznaći način revitalizacije Zelenoga jezera, koje, eto, može obavljati i funkciju navodnjavanja našega polja, ali i mnogo dati turističkoj ponudi.

Konačno, zašto se njegovi sadržaji ne bi iskoristili i za vraćanje mladih ljudi s ovoga našega područja. Stoga nam je ideja da se samo na predjelu Čelinka urede plaže za kupanje, potom plaže za osobe s invaliditetom, mini kampovi, pješačke staze. Ako pitate tko će u to investirati, budite bez brige, ima podosta naših poduzetnika samo iz Ričica, da ne govorim iz Imotske krajine, koji bi vrlo rado investirali svoj novac u te sadržaje.

U Ričice je došao turistički zamah Imotske krajine. Već sljedeće godine na usluzi gostima bit će nekoliko predivnih kuća za odmor s bazenima, teretanama i ostalim sadržajima. A kako im je i Zeleno jezero nadohvat ruke i sve njegove prirodne prednosti, zašto baš turizam ne bi bio šansa raseljenih Ričica. Ovdje nisam spomenuo i čistu i zdravu hranu, bila ona životinjskog ili biljnog podrijetla, a to može to biti iznimna prednost našega kraja – govori s puno optimizma Željko Tandara.

U Ričicama misle ozbiljno i neće stati u svojim nakanama, jer gledati i diviti se Zelenom jezeru, a ne komercijalizirati njegove resurse i ne dati šansu mladima da se vrate u taj predivni kraj Imotske krajine i da žive od turizma, zaista nitko nema pravo. A kada se uzme u obzir i kapital mnogih Ričičana koji godinama žive i rade u inozemstvu, ali i diljem Hrvatske, a srce im je uvijek u rodnom kraju, sve ove nakane Udruge Ričice itekako se brzo mogu realizirati.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:36