StoryEditorOCM
Dalmacijakasnovečernja sjednica

Drama u splitskom HDZ-u: panično se traži krivac za pretrpljeni poraz, od insajderskog izvora doznajemo tko kome što zamjera; Na trenutke je bilo dramatično, Pedro se traži svuda, samo ne među njima

Piše PSD
30. svibnja 2019. - 00:34
gradsko_vijece11-290119

Analiza proteklih europarlamentarnih izbora bila je tema večerašnje sjednice gradskog odbora HDZ-a.

Prema našem anonimnom izvoru, žustra rasprava povela se oko traženja krivca za pretrpljeni poraz, pa se tako on tražio svuda, samo ne među njima.

Tako je nakon uvodnog govora predsjednika splitskih hadezeovaca, Petra Škorića, koji je ujedno i prezentirao rezultate proteklih izbora, čelnik gradskog kotara Spinut Andrija Čaljkušić ustvrdio kako se nije smjela podržati Istanbulska konvencija, zamjerajući se na taj način crkvi i narodu.

Na tom tragu bio je i Miki Modrić iz GK Sućidar smatrajući krivim potezom koaliciju s HNS i Pupovcem, istaknuvši kako je listu trebalo slagati imenima desnijeg svjetonazora.

Raprava je nastavljena izlaganjem Željka Đapića iz TO HDZ-a Neslanovac. Njegov je stav da su svojom propasti uskrsnuli mrtvi SDP koji je odnio pobjedu u Splitu.

Gradski vijećnik Ante Jukić izrazio je žaljenje jer 'nasilno mijenjamo volju naroda', što, prema njegovom mišljenju, nije dobro.

Moglo se čuti i o neprimjerenim postavljanjima teza kako je Hasanbegović veći hrvat od Resslera, što je prema mišljenju mnogih, pa tako i Ivice Kusića iz TO Brda, potpuno krivo.

Na trenutke destruktivna sjednica nastavljena je izlaganjem predsjednika GK Mejaši, Vice Mihanovića, koji se potužio da je kampanja u gradu Splitu svedena tek na sastanke i spajanje po nekoliko gradskih kotareva koji su se održali na tri ili četiri mjesta. Istaknuo je kako su trebali ući u svaki kotar i na taj način probuditi simpatije kod članova i simpatizera.

Sve je nastavljeno prebacivanjem krivnje na same kandidate koji su tobože manje domoljubno svjesni. Dok su za neke upravo oni dežurni krivci, nekolicina njih tvrdila je suprotno.

Razloge nalaze u činjenici kako upravo takva lista u pojedinim kotarevima ostvarila pozitivan rezultat, kao što je to slučaj bio na Mejašima iako na tom području prevladava konzervativnije biračko tijelo.

Posve neočekivani poraz u drugom najvećem gradu u državi izazvao je nevjericu kod većine prisutnih, pa se razglabalo i o tome je li ta stranka trebala ići u koaliciju kao i prije pet godina.

Naš anonimni izvor tvrdi kako je na tom tragu izlagao i gradski vijećnik Duje Sučić smatrajući takvo postavljanje teza upitnim. Objašnjavajući to logičnim zaključkom kako bi možda u koaliciji možda osvojili šest mandata, a po nekoj logici tek četiri bi pripadali vladajućima

Jednako tako kao za primjer dobrog gospodarenja upotrebljeni su Dubrovnik, Šibenik i Zadar u kojima je ta stranka odnijela pobjedu. Tako je ostalo nedorečeno je li članstvo i vodstvo splitskog HDZ-a  učinilo dovoljno da bi ostvarili bolji rezultat.

Prema nekakvim najavama sankcije tek predstoje, a svoj konačni sud donijet će premijer Andrej Plenković i vrh stranke jer izgubiti više od dvadeset posto u pet godina znači da definitivno nešto ne štima. A stara je izreka da od glave smrdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:50