StoryEditorOCM
DalmacijaDemanti

Institut Ruđer Bošković: Nismo sudjelovali u studiji utjecaja na okoliš nove hidroelektrane kraj Sinja

Piše PSD
6. siječnja 2017. - 20:22

Institut Ruđer Bošković (IRB) u skladu s odredbama Zakona o medijima (čl. 40) zahtijeva ispravak netočnog navoda iznesenog u članku pod naslovom: ''Posao desetljeća koji je izazvao buru u splitskom zaleđu: ispod Peruče gradi se nova hidroelektrana i energetski kompleks od milijardu eura, novinara g. Joze Vrdoljaka, koji je objavljen na portalu slobodnadalmacija.hr na dan 30.12.2016. godine na poveznici: http://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split-zupanija/clanak/id/460716/posao-desetljeca-koji-je-izazvao-buru-u-splitskom-zaleu-ispod-peruce-gradi-se-nova-hidroelektrana-i-energetski-kompleks-od-milijardu-eura

U navedenom članku, u dijelu u kojem se prenosi izjava gospodina Zorana Burića, direktora projektnih tvrtki MCC ekskluzivne nekretnine i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane, iznesena je neistinita informacija. Naime, u članku se navodi:

- Smatramo da ćemo unaprijediti stanje u prostoru koji je sada devastiran. Osim toga, nužna nam je voda za hlađenje, tako da je i zbog toga ovo dobra lokacija. Kogeneracijska elektrana nema nikakvog utjecaja na zagađenje vode. Model miješanja vode koji je izradio Institut ‘Ruđer Bošković’ pokazao je da će utjecaj na zagrijavanje vode Perućkog jezera na površini biti ograničen na maksimalno do 300 metara, i to pri najnižem vodostaju, te da se ne očekuje nikakvo zagrijavanje rijeke Cetine - tvrdi Zoran Burić.

Institut Ruđer Bošković nije sudjelovao u izradi studije utjecaja na okoliš za predmetni projekt, niti u izradi modela miješanja vode.

Navođenje Instituta Ruđer Bošković kao izvršitelja studije ili bilo kojeg njenog dijela jest iznošenje neistinitih informacija. Stoga, zbog štete koju objava ovog članka može prouzročiti IRB-u, ali i štete uslijed pogrešnog informiranja javnosti, te u skladu s čl. 41. Zakona o medijima, upućujemo molbu za objavom ovog ispravka u cijelosti, na primjerenom prostoru, bez promjena i dopuna i to na isti ili istovrijedan način kao prvotno objavljen gore navedeni članak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 06:54