StoryEditorOCM
Otocišto dalje?

Zbog postavljanja cijevi u Starome Gradu arheolozi su morali otvoriti rimski mozaik kojeg je prije gotovo sto godina datirao Frane Bulić. Evo detalja

Piše Mirko Crnčević
22. rujna 2021. - 23:32

U Srinjoj koli u Starome Gradu - Farosu, zapadno od galerije "Moria", ispod pločnika je ponovno otvoren dio rimskog mozaika iz 2. stoljeća, što ga je još davne 1923. godine datirao don Frane Bulić (1846. – 1934.), ugledni hrvatski arheolog, povjesničar i konzervator starina. Mozaik se nalazi na dubini od 50 do 60 centimetara, a valjalo ga je otvoriti iz razloga što će se uskoro u toj ulici kopati kanal i postavljati cijevi kanalizacijskog sustava.

image
Vilma Matulić

Radove na otvaranju mozaika, kako doznajemo, u ime Muzeja Staroga Grada vode dr. sc. Sara Popović i arheologinja Andrea Devlahović. S ravnateljem ustanove, dr. sc. Aldom Čavićem, nismo uspjeli ostvariti kontakt, međutim, iz ranijih istraživanja proizlazi da se u ovom slučaju radi o mozaiku što pripada rimskoj kući, vili urbani, a ona je dio jedinstvenog sklopa unutar povijesne jezgre grada kojem pripada i sadašnja galerija "Moria".

Sudeći po svemu bila je to reprezentativna građevina, očito sva popločana mozaicima, ali nije poznato je li pripadala nekom rimskom patriciju ili je imala javnu funkciju. Isto se tako ne zna do kuda mozaik točno seže, u pravcu istoka i šire, pa će arheološko istraživanje zasigurno biti nastavljeno da bi se situacija kvalitetno dokumentirala. Time će konzervatori, a za to područje je kako nam je rečeno zadužen Saša Denegri, imati sliku stanja te zajedno s nadležnim državnim tijelima donijeti najbolju odluku kako će se s mozaikom postupati.

image
Vilma Matulić

Za sada se razmatra više varijanti, ali za bilo koju da se odluče investitor i izvođači radova su je obvezni poštivati. U svakom slučaju po srijedi je vrijedna povijesna baština koja svjedoči o dobi uspona rimske civilizacije i svakako je treba sačuvati. Ispod spomenutih mozaika očekuje se starogrčki sloj (zidovi...), što se još uvijek može vidjeti i u galeriji "Moria", a ponajbolje govori o kontinuitetu neprekinutog života u našem najstarijem gradu (384. pr. Krista). Arheološke sonde će se, sasvim logično, raditi i na ostalim trasama izgradnje kanalizacijskog sustava, jer je sasvim izvjesno da drevni Faros zapravo leži na brojnim mozaicima i drugim arheološkim nalazištima.

Naravno, mozaici redovito izazivaju pozornost domaćih ljudi, ali i znatiželjnih turista, jer su prekrasni i naprosto jedinstveni.

Vlasnici privatnih objekata u tom dijelu grada također moraju biti pažljivi i usko surađivati s konzervatorima u slučaju izvođenja bilo kakvih radova na mjestima koja su dokumentirana ili označena kao potencijalna arheološka nalazišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 01:33