StoryEditorOCM
ObalaMLADI STUDIJ

Počela nastava na Hotelijerstvu i gastronomiji, rektor Ljutić najavio: ‘Makarska je prije 300 godina imala svoj fakultet u istim prostorima gdje ćete se i vi smjestiti uskoro‘

Piše PSD
3. listopada 2022. - 16:25

Na studiju Hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj danas je svečano obilježen početak nove akademske godine četvrte generacije studenata preddiplomskog  sveučilišnog studija i prve generacije diplomskog sveučilišnog studija Hotelijerstvo i gastronomija.

Svečanost se održala hotelu Miramare, a nazočili su rektor prof.dr.sc. Dragan Ljutić, pročelnica Ureda rektora Ivana Pletković, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina, gradonačelnik Makarske dr.sc. Zoran Paunović i njegova zamjenica Antonia Radić Brkan, direktor HTZ-a Kristjan Stančić, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske-županije Ivana Vladović, direktor TZ grada Makarske Vedran Validžić  i drugi uzvanici.

image

Prof. Ivan Pavić

Ivo Ravlic/Cropix

- Prvi put smo se u ovakvoj prigodi susreli prije tri godine da bismo proslavili početak školovanja prve generacije studenata na preddiplomskom sveučilišnom studiju Hotelijerstva i gastronomije. Bio je to početak jednog osobitog projekta. Ponajprije značajnog za razvoj i budućnost hrvatskog turizma, ali i projekta kojim se nakon 25 godina visoko obrazovanje vratilo u Makarsku, kao i projekta kojim je Sveučilište, u okviru svoje Strategije razvoja i disperzije studijskih programa, pokrenulo studij izvan svog sjedišta – kazao je uvodno voditelj studija prof.dr.sc. Ivan Pavić naglasivši kako je riječ o projektu koji je nastao iz uvjerenja da je hrvatski turizam dostigao svoje gornje granice razvoja, posebice kad se misli na brojke kao što je turistički promet. S uvjerenjem da je za daljnji razvoj prije svega potreban stručni kadar Sveučilište je prije tri godine startalo prvo s preddiplomskim, a od ove godine s diplomskim sveučilišnim studijem HIG.

Studentima se obratio i rektor Sveučilišta prof.dr.sc. Dragan Ljutić, čija je presudna uloga i značajna potpora u osnivanju i radu ovog studija posebno istaknuta.

- Čast mi je što ste se upisali na ovaj studij u Makarskoj. Zapravo, sveučilišta su najprije nastala u malim gradovima, a tek otprije 100 godina su se počela otvarati u velikim gradovima. Ovo je već četvrta generacija studenata koja se upisuju na ovaj studij. To je već ireverzibilni proces, nema više nazad – kazao je rektor Ljutić napomenuvši da studenti koji su upisali studij u Makarskoj imaju priliku i mogućnost otići na studijski boravaka na još osam sveučilišta iz SEA-EU alijanse,  i to iz Francuske, Španjolske, Poljske, Portugala, Njemačke, Italije, Malte i Norveške. 

- Osobito mi je drago kad vidim koliko vas ima želju raditi, a radit ćete u vrhunskim ustanovama koje se i ovdje oko nas otvaraju. U vašoj uspješnoj edukaciji imamo podršku lokalne vlasti, ali i iznimnu pomoć predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića.  Drago mi je da svi surađujemo na dobrobiti Makarske, jer Makarska je prije 300 godina imala svoj fakultet u istim prostorima gdje ćete se  i vi smjestiti, nadamo se vrlo skoro – poručio je rektor Ljutić.

image

Rektor prof. dr. Dragan Ljutić

Ivo Ravlic/Cropix

U svom obraćanju studentima glavni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina kazao je kako je Makarska na određen način sinonim hrvatskog turizma.

image

Tonći Glavina

Ivo Ravlic/Cropix

U cijeloj Hrvatskoj, a u Dalmaciji posebno, imamo dugu tradiciju bavljenja turizmom i rezultati koje ostvarujemo u zadnjih stotinjak godina uistinu su impresivni. Međutim, kako se mijenja cijeli svijet pa i turizam, način kako ljudi putuju i žive, moramo se mijenjati i mi i naše destinacije. Sada smo na generacijskoj prekretnici o tome što ćemo raditi u budućnosti, kako ćemo to raditi i s kim ćemo to raditi. Vjerujem da smo prošli granicu kada razgovaramo o uspješnosti hrvatskog turizma u kontekstu brojki i vjerujem da postoje drugi kriteriji koje moramo pratiti. Ako želimo biti destinacija gdje će se i naša djeca baviti turizmom onda već danas moramo puno više brinuti o zaštiti i očuvanju okoliša, nego što smo ikad do sada. Tu dolazimo do vas mladih koji ćete sutra voditi ovo sve skupa – kazao je Glavina ohrabrivši studente da su upravo oni ti koji će sutra biti ključni u hrvatskom turizmu, oni koji će donositi i provoditi prijeko potrebne promjene.

Brucošima su se obratili i ostali gosti te student Ante Buljan, član Vijeća studija, zaželjevši im puno uspjeha u daljnjem radu.

image

Studentice Nina, Nika i Marijana

Ivo Ravlic/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlic/Cropix
image

Kristjan Stančić

Ivo Ravlic/Cropix
image

Rektor prof. dr. Dragan Ljutić

Ivo Ravlic/Cropix
image

Zoran Paunović

Ivo Ravlic/Cropix
image

Ivana VladovicćX

Ivo Ravlic/Cropix
image

Vedran Validžić

Ivo Ravlic/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 07:20