Nije tajna da su pesticidi opasni za ljudsko zdravlje.
Hrana koju jedemo, voće i povrće opterećeni su pesticidima koje je jako teško ukloniti, neki čak prodiru i kroz koru pa ni guljenje previše ne pomaže. Brojne su posljedice upotrebe pesticida na ljudski organizam. Oni su kancerogeni, uzrokuju non-Hodgkin limfom, utječu na reproduktivno zdravlje, uzrokuju bolove u trbuhu, pretilost, dijabetes, alergije, neurološke probleme, agitiranost, astmu, Parkinsonovu bolest. Izgleda da je sve nezdravo, zagađeno, potencijalno štetno za zdravlje pa čak i kancerogeno.
Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) bilježi brojne primjere kontaminacije i onečišćenja hrane koja je potencijalno opasna za ljude i životinje.
U hrani koju svakodnevno konzumiramo uz pesticide tako se našao i akrilamid u kruhu i pecivu, aflatoksin u rižinim krekerima, pistacijama, suhim smokvama i čokoladi, mikotoksin u soku od jabuke, teški metali, živa, olovo, cink, kadmij u popečcima s povrćem i kukuruznim vaflima, histamin, okratoksin, paraziti u svježoj ribi, antibiotici u medu, virus hepatitisa A u mješavini bobičastog voća. Bakterije Listeria u dimljenom lososu, Escherichia u salami, pa čak i supstance koje su dio viagre, a u ovom slučaju su korištene kao dodaci prehrani.
Pronađen je i antibiotik ofloksacin u žabljim kracima, salmonela montevideo u tahini pasti od sezama, salmonelle typhimurium u jajima, titanov dioksid u keksima.
Najnovija istraživanja britanske vlade donose popis 12 vrsta voća i povrća za koje postoji najveća vjerojatnost da imaju višestruke ostatke pesticida.
Na najnovijem popisu organizacije Pesticide Action Network (PAN-UK) „Dirty Dozen“ nalaze se: citrusi (grejp, klementine, mandarine, naranče), jagode, grožđe, sušeno voće (grožđice), limuni, začinsko bilje, trešnje, salata, breskve i nektarine, kruške.
Pesticidi u kruhu
Dok se je fokus uglavnom na voću i povrću kokteli ostataka pesticida nalaze se u mnogo različitih namirnica, uključujući žitarice, kao što su ječam, zob i pšenica te u konačnici u kruhu kao finalnom proizvodu.
Pesticidi su pronađeni u bijelom i smeđem kruhu, kolačima, pogačicama, muffinima. Pronađeno je jedanaest različitih pesticida, uključujući pet povezanih s rakom, a to su cipermetrin, deltametrin, flonikamid (insekticidi), fosetil (fungicid) i glifosat (herbicid).
Prisutnost glifosata u žitaricama uglavnom je posljedica njegove upotrebe kao sredstva za uklanjanje korova u nasadima žitarica.
Ima ih u vinu
Istraživanja u Engleskoj potvrdila su dramatičan porast udjela vina koje sadrži višestruke ostatke pesticida. Pretjerana uporaba pesticida u proizvodnji vina ne samo da predstavlja prijetnju zdravlju britanskih potrošača već i onih koji žive i rade u područjima proizvodnje vina.
Istraživanje provedeno u Francuskoj, objavljeno u listopadu 2023., pokazalo je da su djeca koja žive u blizini gustih vinograda izložena povećanom riziku od zaraze leukemijom. Slično tome, kanadska studija iz 2006. pokazala je da su radnici u vinskoj industriji izloženi većem riziku od razvoja bolesti uzrokovanih izloženošću visokim razinama pesticida koji se koriste u vinogradima.
Insekticidi
Acetamiprid, klotianidin, imidakloprid, tiakloprid i tiametoksam. Svi osim acetamiprida zabranjeni su za upotrebu u Ujedinjenom Kraljevstvu i EU zbog opasnosti koju predstavljaju za zdravlje pčela. Osim toga, tiakloprid se smatra kancerogenim za ljude. Ostaci svih pet ovih insekticida još uvijek se otkrivaju u voću i povrću koje se konzumira.
Imazalil (fungicid)
Imazalil je fungicid nakon berbe koji se intenzivno koristi na agrumima tijekom skladištenja i transporta. Klasificiran je kao kancerogen te reproduktivni i razvojni toksin. Uglavnom se pojavljuje na kori citrusa pa se može konzumirati ako se kora oguli. EU je potvrdila planove za smanjenje korištenja Imazalila u sljedeće tri godine.
Glifosat (herbicid)
Zabrinutost oko zdravstvenih učinaka glifosata raste već dugi niz godina. Ovaj najrašireniji herbicida, povezivan je s raznim vrstama raka, urođenim manama i bolestima bubrega. Pozivi na zabranu glifosata su se pojačali, a brojne zemlje u svijetu već su zabranile njegovu upotrebu ili su u procesu postupnog ukidanja.
Difenkonazol (fungicid)
Difenkonazol se koristi za suzbijanje plamenjače i truleži na biljkama. Pojavljuje se kao ostatak na većini „kritičnih“ vrsta voća i povrća. Mnogi fungicidi iz klase ‘azola‘, od kojih je ovo jedan, su kemikalije za koje se sumnja da uzrokuju endokrine poremećaje, kancerogeni su za ljude.
Klorpirifos (insekticid)
Klorpirifos je nedavno zabranjen za upotrebu u EU, još uvijek je prisutan kao ostatak pesticida na voću i povrću. U više epidemioloških studija, izloženost klorpirifosu tijekom trudnoće ili djetinjstva povezana je s manjom porođajnom težinom i neurološkim smetnjama kao što su sporiji motorički razvoj i problemi s pažnjom. Izloženost niskim razinama klorpirifosa sve se više povezuje s promjenama u dječjim kognitivnim sposobnostima i ponašanju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....