Overlay
‘ANATOMIJA JEDNOG SKANDALA‘

Seciranje preljuba i preljubnika: Netflixovu seriju uzdiže glumica koja osobno proživljava ulogu nakon što je na svojoj koži iskusila prevaru slavnog kolege

Piše Marko Njegić
20. svibnja 2022. - 19:24

David E. Kelley nije samo ko-kreator "Odvjetnika iz Lincolna", već i još jedne novije Netflixove sudsko-dramske serije koja je na prijelazu travnja u svibanj stekla titulu najgledanije na tom streaming servisu – "Anatomija jednog skandala" ili "Anatomy Of a Scandal" u režiji TV redateljice SJ Clarkson (radila na "Nasljeđu").

S ekranizacijom istoimena romana Sarah Vaughan, Netflix planira napraviti televizijski serijal o raznim britanskim skandalima kako bi i na tom polju imao svog serijskog konja za utrci s HBO-om ("A Very English/British Scandal"). "Anatomija jednog skandala" i jest spoj nedavnog "Vrlo britanskog skandala" i Kelleyjevih serija "Big Little Lies" i "The Undoing".

Po dometima je u ravni potonjeg djelca s Nicole Kidman i Hughom Grantom, no svakako malčice iznad "Lincoln Lawyera", mahom zbog glumačke ekipe koja uzdiže prilično tipičnu trilersku sudsku dramu, prikopčanu na aktualna "MeToo" seksualna iskorištavanja/zlostavljanja, ali i kraćeg trajanja ("samo" šest epizoda po 45 minuta).

Početak je svakako sugerirao nešto znatno lošije s obzirom na krajnje promašen izbor generičke glazbe/pjesme, možda najpromašeniji ikad nakon muzike u nedavnom Netflixovom filmu "Za šaku osvete", koji bode uši i navješćuje da ćemo gledati nešto poput "365 dana".

Srećom, "Anatomy Of a Scandal" nije "365 Days"; da jest, glavni lik "365 dana" bi vjerojatno bio tužen zbog otmice i neprikladnog ophođenja prema pripadnici ljepšeg spola. A to, neprikladno ophođenje prema pripadnicama ljepšeg spola, tema je "Anatomije jednog skandala".

U središtu skandala će se naći glavni muški lik, član britanskog parlamenta James Whitehouse (Rupert Friend, nevjerojatno nalik Orlandu Bloomu; serija "Domovina", filmovi "Victoria: Život mlade kraljice", "Hitman: Agent 47", "Smrt Staljina").

Whitehouse je ugledan član britanskog društva i političke scene, otac dvoje djece, oženjen za prelijepu plavušu Sophie (Sienna Miller; "Izgubljeni grad Z", "21 most") koju je upoznao na Oxfordu.

Međutim, na površinu izlazi njegov preljub: varao je Sophie s pomoćnicom na poslu Olivijom (Naomi Scott; "Aladin", "Charliejevi anđeli"), i to punih pet mjeseci. "Zajebao sam, bio je to samo seks", pravda se James kojemu netko poluseksistički dometne "što će ti hamburger (Olivia) kad imaš odrezak (Sophie)".

Prije nego što Sophie izričito veli "neću biti supruga koja pati", skandalozni naslovi već krase novine: "Premijerov prijatelj je ministar švaler", "Iskusni torijevac vara ženu s pomoćnicom", "Najzgodniji parlamentarac seksao se u liftu parlamenta".

No, to nije sve: do kraja prve epizode Whitehouse će dobiti optužbu za silovanje. Tužbu je podigla Olivia, tvrdeći da ju je uzeo bez pristanka u liftu, nakon čega u seriju ulazi lik njezine odvjetnice Kate Woodcroft (Michelle Dockery; "Downton Abbey", "Gospoda") koja i sama spava s oženjenim muškarcem i... otkrijte sami.

Seriju interesantnijom čine najmanje dva preokreta, jedan oko polovice i drugi pred kraj, kao i gluma četvero glavnih aktera, naročito Millerice. Sienna ne glumi, već osobno proživljava ulogu nakon što je na svojoj koži iskusila medijski eksponirani preljub kad ju je Jude Law prevario s dadiljom.

SERIJA: Anatomy Of a Scandal; dramski triler; Velika Britanija, 2022. KREATORI: Melissa James Gibson i David E. Kelley ULOGE: Sienna Miller, Rupert Friend OCJENA: ***

19. travanj 2024 00:31