StoryEditorOCM

IZGUBLJENI GRAD Z Indiana Jones od krvi i mesa

24. travnja 2017. - 20:12
Izgubljeni-grad-Z

“Mogla bi to biti veličanstvena pustolovina“, naslućuju u filmu “Izgubljeni grad Z“ kad se britanski vojnik, istraživač i arheolog Percy Fawcett (solidni, počesto i veoma inspirirani Charlie Hunnam) početkom 20. stoljeća otisnuo mapirati dio rijeke u neucrtanom dijelu istočne Bolivije, “zemlje primitivaca“, na granici s Brazilom. I bila je. Posjećujući Amazoniju, lokaciju “odakle se nitko ne vraća“, ispočetka kao izaslanik Kraljevskog geografskog društva, Fawcett je iskusio nevjerojatnu avanturu koju je ispisao život s njim, Indianom Jonesom od krvi i mesa, u glavnoj ulozi, a njegovu istinitu priču s dozom mistike ukoričio David Grann u knjizi “The Lost City of Z“ i na veliki ekran preselio kultni redatelj James Grey (“Mala Odessa“, “U ime pravde“, “Braća po krvi“).

James Grey većinski snima filmove u duhu kinematografije sedamdesetih, i to se osjeti i u “Izgubljenom gradu Z“, samo što je, poput samoga Fawcetta, napustio civilizaciju “scorseseovski“ nasilnih krimi-drama i preselio se u Herzogovu divljinu nabujalu pustolovnošću egzistencijalnog, (nad)realističkog i fantazmagoričnog tipa. “Izgubljeni grad Z“ je brat po krvi Herzogova “Aguirrea“, “Indiana Jones: Gnjev božji“, može i “Lawrence od Amazonije“ s britanskim poslanikom u džungli umjesto pustinje.

U svom najepskijem ostvarenju dosad Grey koristi blagodati filma da otkrije neotkriveno i transportira gledatelja u prašumu, te u Fawcetovom stanju egzaltacije i transcedencije osluškuje kucanje srca Amazonije s šumom njezina drveća i glasanjem životinja, napaja oči kamere Dariusa Khondjija (snimio redateljevu “Imigranticu“) na ljepoti i budi sva gledateljska čula (sjajna glazba Christophera Spelmana, posebice uzvišena skladba “The Final Journey“).

To je srce tame, ali podjednako i svjetla, gledano po redateljevom humanističkom pristupu istraživačkom liku Fawcetta i njegovu vizionarskom političko-ekološkom djelu preko kojeg se prelama(la) civilizacija i divljina. Fawcett se u tri ekspedicije, uz pratnju vjerna pomoćnika Henryja Costina (izvrsni Robert Pattinson, skriven iza guste brade), najprije susreo s pričama lokalaca, zatim i opipljivim dokazima o postojanju drevne civilizacije, zlatnog Eldorada ili izgubljenog grada Z, kako ga je on naz(i)vao.

Njegove ekspedicije u nemilosrdnom krajobrazu “zelene pustinje“ bile su oličenje avanture veće od života, smrti i uopće povijesti. Na početku filma, nakon lova na jelene, Fawcett nazdravlja “za smrt“, “najbolji izvor života“. U Amazoniji je on boravio između života i smrti - hrvao se s vrućinom i bolestima, imao bliski susret sa zmijama, smrtnim neprijateljima Indiane Jonesa, jedva je izbjegao oštre zube jata pirana, očnjake usamljene crne pantere i kišu strijela domorodaca odapetih da se brane od osvajača “novog svijeta“ (probile koricu njegova sveska).

No, u Greyovim očima Fawcett nije bio osvajač, već istraživač koji je na put krenuo kao vojnik bez odličja suočen s prilikom da zaradi odlikovanje i vrati dignitet okaljanom obiteljskom imenu (“Moj ugled muškarca ovisi o uspjehu“, rekao je Costinu), ali se s vremenom pobratimio s džunglom i odlučio u njoj pronaći povijesnu slavu otkrivanjem grada Z. Umjesto da potegne oružje pri susretu s domorocima što prijeteći izranjaju iz žbunja, on bi strateški izvadio maramicu kao znak primirja, zamahnuo njome, rekao “Amigo“ i zauzvrat dobio izraz dobrodošlice, čak i kad je u najdubljem dijelu prašume naišao na pleme ljudoždera, potencijalno gladnih nastavka “Kanibalskog holokausta“. U lokalcima Fawcett nije vidio primitivce, kako ih vidi zapadni svijet, nego čuvare skrivene civilizacije kadre “matematički precizno“ obraditi džunglu i živjeti u miru.

Arheološka otkrića na mjestu kamo nitko prije njega nije kročio, kao što su napredne starine iz domene lončarstva, ukazivala su na vjerojatnost opstojanja zagonetne civilizacije, možda i starije od naše, postojanja života u zlatnim gradovima ili naseljima vremešnijim od engleskih. Međutim, to nitko u “civiliziranom“ svijetu, kojem je prijetio barbarski Prvi svjetski rat, nije uzimao zaozbiljno. Za zapadne ljude uskih pogleda jedno je bilo govoriti o tome, a nešto sasvim drugo hvaliti “postignuća“ primitivnih (ljudožderskih) plemena.

Suodnos civiliziranog i divljine, onog još uvijek nepripitomljenog u čovjeku, temelj je filma aktualna i danas, stoljeće poslije Fawcettove ekspedicije - “The Lost City of Z“ pacifikatorski poziva na promicanje uzajamnog razumijevanja među različitim svjetskim kulturama. Divljaštvo rovovskih bitaka Prvog svjetskog rata u civiliziranoj Europi, režirano s okom za brutalne scene, nadilazi sve što je Fawcett proživio među takozvanim divljim plemenima u Amazoniji, daleko od vojske i činova. Zato se Britanac i pronašao u novom svijetu, gdje je otkrio sebe, svoju sudbinu i svoj san koji bi mogao ostati san za sve osim njega samoga, dok nije zauvijek nestao u džungli i povijesti. Za svijet izgubljen poput grada Z, za sebe - pronađen.

Žena ispred svog vremena

U ostaloj glumačkoj ekipi ističe se Siena Miller kao Percyjeva supruga Nina, žena ispred svog vremena, te novi Spider-Man Tom Holland kao njegov u ulozi njegovog najstarijeg sina Jacka s kojim se otisnuo u zadnju pustolovinu kad im se izgubio svaki trag. Film je producirala kompanija Brada Pitta (Plan B) koja je osvojila Oscara za produkciju “12 godina ropstva“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 14:53