StoryEditorOCM
Savjetitop performanse

Koje je najbolje ulje za prženje? Ovo sigurno niste očekivali: ne samo da je izvrsno za tu svrhu nego i jako zdravo

Piše Tea Sumić Miletić
26. siječnja 2024. - 07:05

Dugo je trajala debata o tome koje je ulje najbolje za prženje, a u tom su se kontekstu najčešće spominjali maslinovo ulje, za koje su jedni tvrdili da je savršeno za tu namjenu, dok su se drugi zbog toga hvatali za glavu, zatim repičino, na užas onih koji tvrde kako je riječ o jednom od najnezdravijih ulja uopće, dok su treći zagovarali suncokretovo kao najbolje za tu svrhu.

Spominjali su se i ulje od kukuruza, sezama i sjemenki grožđa, no čini se da nitko nije bio u pravu. Doduše, treba priznati da mnoga od spomenutih imaju jako dobre performanse pa nećete pogriješiti ako ih odaberete kad se zaželite fino pržene hrane, no ako ćete se voditi najnovijim trendovima, vaš će izbor pasti na ulje koje još nitko nije naveo kao izbor za friganje, pohanje i slične vrste obrade hrane na visokim temperaturama.

Barem ne na top listama koje su privukle pažnju šire javnosti.

image
Shutterstock

Došao je trenutak za obratiti pažnju na ulje avokada. Ulje avokada postalo je popularno od kad je u modu ušla paleo prehrana, a pokazalo se kako ulje dobiveno iz zdravog, mesnatog kruškolikog ploda ima visoku točku dimljenja što ga čini izuzetno prikladnim za kuhanje i prženje, uz jedan nezgodan problemčić - nije nimalo ekonomično.

Razlog zašto je ulje avokada još uvijek luksuzan proizvod, iako avokado viđamo na svakom koraku, je činjenica da njegova proizvodnja još uvijek nije dovoljno raširena.

No to bi se možda moglo promijeniti zaživi li ideja koju zagovaraju pobornici paleo prehrane, ali i neki nutricionisti.

A zašto ga nutricionisti toliko cijene? Ulje avokada bogat je izvor jednostruko nezasićenih masnoća koje su blagotvorne za srce i krvožilni sustavkao i omega-9 masnih kiselina, protuupalnog antioksidansa vitamina E i luteina koji poboljšava vid.

image
Shutterstock

U usporedbi s maslinovim uljem, ulje avokada bogatije je fitosterolima, steroidima koji snižavaju LDL kolesterol i ostaju u ulju avokada čak i nakon duljeg izlaganja visokoj temperaturi.

No upravo je dimna točka - a to je temperatura na kojoj nastupa toplinska oksidacija pri kojoj u ulju nastaju štetni spojevi - ključni razlog zašto je ovo najbolje ulje za prženje.

Ona za nerafinirano avokadovo ulje iznosi 250 stupnjeva Celzijevih, a za rafinirano 271, što se smatra vrlo visokim vrijednostima. Usporedbe radi, rafinirano maslinovo ulje ima točku dimljenja između 199-243°C, sojino ulje razgrađuje se ne 234 stupnja, a suncokretovo na temperaturi između 230 i 238°C.

image
Mint Images/Mint Images Via Afp

No, teško da ćete avokadovim uljem napuniti fritezu ili tavu s obzirom na to da bočica od 250 mililitara košta skoro 7 eura. Dok ne krene šira proizvodnja koju zagovaraju pobornici ove vrste ulja, savjetujemo vam da ga koristite u salatama i kao začin kuhanom povrću.

Želite li proći jeftinije, a bez straha od opasnih spojeva koji se razvijaju u ulju nižih performansi od avokadovog, posegnite za sojinim. Ako vas nije strah priče o GMO-u. 

Dobar izbor za prženje je i kod nas u tu svrhu uvriježeno suncokretovo, jer ima sasvim solidnu točku dimljenja, a pritom je dobar izvor vitamina E i omega-6 masnih kiselina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:37