StoryEditorOCM
ŽivotIMA RAZLIKE

Naljepnice na bananama, narančama i limunima od velike su važnosti za naše zdravlje, evo što znače brojke napisane na njima; nemojte ih više skidati bez da ih pročitate

Piše MOZAIK SD
11. srpnja 2022. - 11:25

Znate li što znače naljepnice na voću, najčešće bananama ali često ih možemo vidjeti i na limunima i narančama?

Naljepnice na kori su nešto što većina ljudi ne pogleda, već instinktivno skida prije jela, piše Klix. Čak i ako ih primijete, rijetki su oni koji znaju što te deklaracije znače.

Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji se treba nalaziti i brojka koja otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inozemstva, a ovo je značenje tih brojeva:

Naljepnica s četiri broja

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s umjetnim gnojivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su vrijedila u posljednjih 50-ak godina. Takvi limuni su na primjer označeni s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Naljepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet - od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog uzgoja. Takva deklaracija garantira da je voće uzgojeno bez gnojiva i pesticida. Na primjer, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Prva brojka na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija te predstavlja voće koje je genetski modificirano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvijek znamenka 8. Takve banane imaju na sebi brojku 84011.

Eko deklaracija

Da bi voće i povrće nosili oznaku "eko", moraju biti ispunjeni i uvjeti koji se odnose na postupke u skladištenju i transportu. Tako se, za razliku od voća i povrća iz konvencionalnog uzgoja, ono ne smije prskati kemikalijama, zračiti, kao ni podvrgavati bilo kakvim procesima koji na umjetan način produžuju rok trajanja i održavaju privid svježine.

Razlika između "prirodno" i "eko"

Između ekoloških i prirodnih proizvoda postoji razlika. Mnogi ljudi, međutim, ne znaju da su prirodni ako nisu prerađivani ili su samo minimalno prerađeni. Oni, za razliku od ekoloških, nemaju certifikate, niti je njihova proizvodnja sistemski kontrolirana, a nema podataka ni o korištenju konzervansa, objavio je Klix.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2023 23:54