StoryEditor
ŽivotVeliki vodič

Evo koliko točno meso i povrće smije biti u zamrzivaču, otkrivamo i što ni u kojem slučaju ne smijete staviti u škrinju

Piše S. J. T.
15. prosinca 2018. - 20:09

Američki mediji su, pozivajući se na državne agencije i ministarstva, sastavili popis hrane koja se smije zamrzavati, ali uz bitnu napomenu koliko pojedina hrana smije biti zamrznuta i potom odmrznuta i konzumirana. Također, navode i koje se namirnice ne smiju stavljati u 'škrinju'. 


KRUH I PECIVA
Kruh - do tri mjeseca
Pečene voćne pite - do pola godine
Kolač od sira - do tri mjeseca
Palačinke - do tri mjeseca
Wafli - do jednog mjeseca


MESO
Janjetina i teletina - do 9 mjeseci
Odresci od svinjetine i govedine - do pola godine
Odresci od ostalog mesa - do pola godine
Mljevena svinjetina i puretina - do tri mjeseca
Cijelo pile ili purica - do godine dana
Jezik, jetra, bubrezi, srce - tri mjeseca
Kuhana šunka - dva mjeseca
Kobasice - dva mjeseca
Kuhano meso - dva mjeseca


RIBA
Nemasna riba - do šest mjeseci
Masna riba - do tri mjeseca
Kuhana riba - od četri do 6 mjeseci
Dimljena riba - do dva mjeseca
Jastog - do godine dana
Rakovi - do 10 mjeseca
Lignje - između tri i šest mjeseci


MLIJEČNI PROIZVODI I JAJA

Maslo - pola godine
Margarin - 12 mjeseci
Meki sir - do šest mjeseci
Tvrdi sir - do šest mjeseci
'Cottage' sir - do mjesec dana
Jogurt - do mjesec dana
Mlijeko - oko tri mjeseca
Svježa jaja - do mjesec dana


VOĆE I POVRĆE
Citrusno voće - do tri mjeseca
Ostalo voće - oko devet mjeseci
Orašasti plodovi - do tri mjeseca
Povrće - oko osam mjeseci
Mesne juhe - dva do tri mjeseca
Juhe od povrća - dva do tri mjeseca
Domaći sok - šest mjeseci
Koncentrirani sok - do godine dana

 

OVO NIKAKO NE ZAMRZAVAJTE:
- Vakumirani proizvodi
- Delikatese
- Majoneza
- Kavu i napitke od kave
- Sirne namaze
- Puding
- Začinjene salate
- Konzerviranu hranu
- Nekuhanu pastu
- Nekuhanu rižu
- Razne vrste pahuljica
- Jabuke
- Lubenice
- Artičoke
- Patlidžan
- Zelenu salatu
- Krumpir
- Radić
- Klice
- Pića sa sodom
- Pivo

Napomene

Važne napomene:
-Hrana koje smrznuta, pa odmrznuta ne smije biti opet smrznuta. No, ako primjerice hranu koja je smrznuta termički obradimo i smrznemo, e to već u pojedinim slučajevima može.
-Hranu odmrzavajte postupno, najbolje da odleži preko noći u hladnjaku. Ali onda je teremički obradite odmah, ili u roku od 12 do maksimalno 24 sata.
- Hrana koja je nakon gore navedenih rokova gubi na teksturi, okusu, te u nekim slučajevima može biti i nejestiva.
- Idealna temperatura zamrzavanja je -18 °C do eventualno -20 °C za meso s više masnog tkiva. Pri tim temperaturama se inaktiviraju svi mikroorganizmi
- Ako je hrana zamrznuta svježa, nakon odmrzavanja sigurno će biti kvalitetnija od one koja je svježa, ali je pri kraju roka trajanja.
- Meso se može zamrznuti u originalnoj ambalaži.
- Nije potrebno pranje mesa.
- Brzo zamrzavanje sprječava neželjeno formiranje velikih kristala koji mogu oštetiti strukturu mesa i pogoršati njegov okus nakon odmrzavanja
- Tri su načina sigurnog odmrzavanja hrane: u hladnjaku, hladnoj vodi i mikrovalnoj pećnici. Najbolji način je polagano odmrzavanje u hladnjaku.
- Ako odmrzavamo u mikrovalnoj pećnici, hranu treba pripremiti odmah nakon odmrzavanja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 05:30