StoryEditorOCM
ZdravljeJAKO BITAN

Zašto je vitamin C potreban trudnicama? Ovo su prednosti koje donosi i preporučene količine u ‘drugom stanju‘

Piše MOZAIK SD
15. ožujka 2023. - 14:55

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, jako je bitan čimbenik u nekim fiziološkim procesima poput zacjeljivanja rana, zarastanja tkiva i rast kostiju. Uz to, on djeluje i kao snažan antioksidans, štiti stanice od oštećenja i pomaže organizmu u borbi protiv infekcija, piše Mamin kutak

Uz to, vitamin C pomaže i u apsorpciji željeza u tijelu, pomaže u razgradnji kolesterola, štiti od stresa, jača imunitet, održava zube, kosti i hrskavicu i krvne žile zdravima te održava fibrozni kolagen zdravim.

Zašto je trudnicama potreban vitamin C?

Trudnici i bebi je potreban svakodnevni unos vitamina C kako bi njihov fibrozni kolagen ostao zdrav, a bitan je i u očuvanju tetiva, kostiju, hrskavice i kože. Neka istraživanja pokazala su da je nedostatak vitamina C kod novorođenčadi potencijalno štetan za mentalni razvoj. 

Koliko vitamina C je potrebno trudnicama?

Trudnice trebaju najmanje 85 miligrama vitamina C dnevno, dok dojilje trebaju veću dozu, koja iznosi otprilike 120 miligrama dnevno. Nije nužno svaki dan unijeti tolike količine vitamina C u organizam, ali bi plan prehrane trudnica i dojilja trebao biti koncipiran tako da kroz tjedan dana prosječni dnevni unos  bude u okviru navedenih vrijednosti.

Prirodni proizvodi koji su bogati vitaminom C

Najbolji izvor vitamina C su agrumi. Oni imaju izrazito visoke vrijednosti tog vitamina u sebi. Uz njih, dobar izvor vitamina C je lisnato povrće, ali i mnogo svježe drugo voće i povrće. 

Primjeri dobrih izvora vitamina C

250 mililitara soka od naranče: 124 miligrama

250 mililitara soka od grejpa: 94 miligrama

Pola šalice narezanih jagoda: 49 miligrama

Pola šalice kuhane brokule: 51 miligrama

Pola šalice narezane dinje: 29 miligrama

Pečeni krumpir s korom: 20 miligrama

Vitamin C kao dodatak prehrani

Vitamin C nije potrebno uzimati u obliku dodataka prehrani, jer njegovu dnevnu dozu možete dobiti iz jedne čaše prirodnog soka od naranče.

Nedostatak vitamina C

Suha koža, sporo zarastanje rana i nastajanje modrica, upala desni i lomljiva kosa prvi su pokazatelji nedostatka vitamina C. Neka istraživanja dokazala su da se unošenjem vitamina C u organizam za vrijeme trudnoće može smanjiti mogućnost za prijevremeno puknuće vodenjaka. S druge strane, povećavaju se šanse za prijevremeni porod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 18:09