StoryEditorOCM
ZdravljeČUVAJTE ZDRAVLJE

Zašto gluten uzrokuje probleme sve većem broju ljudi? Evo kako regulirati prehranu i zaštititi svoj organizam

Piše Suzana Ciboci/ Živim
5. ožujka 2023. - 11:11

Zašto odjednom tolikim ljudima smeta gluten? Prehrana ljudi od davnina se temelji na kruhu i pšeničnim proizvodima. ali danas je sve više ljudi u potrazi za namirnicama bez glutena i sve je više polica u trgovinama s bezglutenskim proizvodima. Krive su na prvom mjestu prehrambene navike u kojima dominiraju ugljikohidrati, a među njima posebno kruh i pekarski proizvodi. Uz to, ni pšenica nije više kao što je nekada bila. Naime, prije pedesetak godina znanstvenici su napravili soj patuljaste pšenice (Franken Wheat, Triticum Aestivum) koja raste dvostruko brže, daje veće prinose te je dvostruko izdržljivija od tradicionalne pšenice. Tu patuljastu pšenicu danas najčešće uzgajamo, a upravo ona ima deset puta više glutena i škroba nego tradicionalna. Uzgojena je iz komercijalnih razloga genet...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:05