StoryEditorOCM
ŽivotIZBJEGNITE RIZIK

Koliko su zapravo stepenice opasne za naše pse? Evo koje pasmine im ne bi smjele ni ‘primirisati‘

Piše MOZAIK SD
5. ožujka 2023. - 23:35

Ići gore-dolje stepenicama može biti nezgodno za neke pse. Ako živite u kući sa stepenicama, velika je vjerojatnost da će se pas u nekom trenutku pokušati popeti ili spustiti. Je li to loše za njih? Mogu li se psi i štenci ozlijediti ako im dopustite da hodaju stepenicama? Općenito je pravilo da je bolje to ne činiti, piše Jutarnji list.

Većina vlasnika pasa zna ovo pravilo: ne dopuštajte štenetu da ide po stepenicama. Budući da im se kukovi, kosti i zglobovi još uvijek razvijaju, velika je šansa da će se ozlijediti, a štene će do kraja života imati zdravstvenih problema. Ovo nije rizik koji želite preuzeti.

Glavna briga kod štenaca koji koriste stepenice je displazija kuka. Neki psi su skloniji displaziji od drugih, a ako psima dopustite da koriste stepenice, postoji velika šansa za stvaranje ovog problema. Osim zdravstvenih problema koji se mogu pojaviti ako psu pustite da koristi stepenice, postoji velika vjerojatnost da će štene pasti i ozlijediti se. Oni su nespretni i istražuju svijet, a ponekad istraživanje znači pad, piše Jutarnji list.

Osim štenaca, nekoliko odraslih pasa ne bi smjelo koristiti stepenice kako bi ostali u dobrog zdravlja.

1. Psi s genetskim problemima

Neki mali psi, kao što su baseti i jazavčari, imaju mala i duga tijela s kratkim nogama i skloni su sindromu rupture diska i bolesti intervertebralnog diska. S ovim psima trebate biti posebno oprezni oko stepenica.

2. Ozlijeđeni psi

Ako je pas ozlijeđen ili je nedavno bio na operaciji, ne smijete mu dopustiti da koristi stepenice.

3. Stariji psi

Kao što je korištenje stepenica loše za štence, isto pravilo vrijedi i za starije pse. Kako psi stare, bit će sporiji, imati problema s pokretljivošću, slab vid, artritis ili mnoge druge zdravstvene probleme. Ako dopustite svom starijem psu da koristi stepenice, pas bi se lako mogao ozlijediti, a vi ćete imati više problema, stoga je najbolje da starijeg psa držite podalje.

4. Psi sa zdravstvenim problemima

Ako je vašem psu dijagnosticiran artritis, displazija kuka ili bilo koje drugo stanje, ne biste mu trebali dopustiti da koristi stepenice. Penjanje će pogoršati situaciju, a će pas biti u bolovima.

Psi koji su najskloniji displaziji kukova su:

Njemački ovčari

Labrador retriveri

Njemačka doga

Buldozi

Bernardinci

Newfoundlandi

Zlatni retriveri

Rottweileri

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 15:29