StoryEditorOCM
Zdravljenema do jaja

U mjesec dana pojeo je 720 jaja: ‘Upozoravali su me, no dogodilo se upravo obrnuto od onoga što su mi rekli‘

Piše L.I/JL
25. rujna 2024. - 19:14

Mnogi treneri i zdravstveni gurui smatraju ih superhranom, ali ako pitate liječnike, vjerojatno će vam reći da jaja podižu razinu kolesterola i uzrokuju probleme sa srcem.

Jaja su desetljećima demonizirana jer su njihovi žumanjci bogati kolesterolom, masnom tvari koja se nakuplja i oštećuje krvne žile. Da bi saznao jesu li jaja loša ili ne, jedan ih je čovjek u mjesec dana pojeo 720, kako bi vidio što se događa s njegovim razinama kolesterola. Nick Norwitz, s Harvarda, tako je otkrio da je, suprotno uvjerenjima mnogih stručnjaka, njegova razina kolesterola zapravo pala. Nakon jednomjesečnog eksperimenta u kojem je dnevno jeo 24 jaja, njegove razine lipoproteina niske gustoće (LDL), ili ‘lošeg‘ kolesterola, pale su za 18 posto.

LDL se smatra ‘lošim kolesterolom‘ jer se može nakupljati kao plak u arterijama te tako povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Druga vrsta kolesterola, nazvana lipoprotein visoke gustoće (HDL) ili ‘dobar‘ kolesterol, ima obrnuti učinak, ali pomaže u uklanjanju viška kolesterola iz krvotoka i njegovom transportu do jetre.

Stručnjaci su desetljećima demonizirali kolesterol u jajima, upozoravajući da njihova konzumacija može uzrokovati porast razine LDL-a i povećati rizik od komplikacija. Dr. Norwitz ima doktorat iz metabolizma ljudskog mozga na Sveučilištu u Oxfordu i završava svoj doktorat medicine na Sveučilištu Harvard. 

U videu, koji je na YouTubeu pregledan više od 170.000 puta, rekao je da je želio pokazati da jedenje jaja ne uzrokuje podizanje razine kolesterola, prenosi Jutarnji list. 

‘Pretpostavio sam da, ako u jednom mjesecu pojedem 720 jaja, što samo iznosi 133.200 mg kolesterola, to neće povećati moj kolesterol. Odnosno da mi se neće povećati razina LDL kolesterola.

‘I doista, nije, ni mrvicu. Iako se moj unos kolesterola više nego upeterostručio, moj LDL kolesterol zapravo je pao‘, dodao je.  Tijekom eksperimenta morao je dnevno pojesti 24 jaja dnevno tijekom eksperimenta. U videu je pokazao i 40 praznik kartonskih kutija, no nije otkrio kakvu je još hranu jeo osim jaja ni je li vježbao, piše Jutarnji list.

Otkrivajući plan prehrane na internetu, pokazao je i sliku više od 40 kartonskih kutija za jaja koje je prikupio tijekom eksperimenta. Svako jaje sadrži oko 186 miligrama kolesterola. Među drugim namirnicama s visokim udjelom kolesterola su i, recimo, crveno meso i školjke. Nakon prva dva tjedna svog eksperimenta, dr. Norwitz je također odlučio dnevno jesti 60 grama ugljikohidrata.

image

 

 

Jens Kalaene/Dpa Picture-alliance Via Afp

Rekao je kako unos veće količine ugljikohidrata može pomoći u daljnjem smanjenju razine kolesterola u tijelu. Kod ljudi koji su na dijeti u kojoj unose malo ugljikohidrata, razine LDL-a imaju tendenciju porasta jer njihov sustav počinje sagorijevati mast za energiju umjesto ugljikohidrata.

Ali kada netko jede više ugljikohidrata, događa se obrnuto - opadaju razine LDL-a u tijelu jer osoba dobiva više energije iz ugljikohidrata.

- Kliknuo sam jer sam znao da vam se LDL neće povećati i želim podijeliti ovaj video sa svojom obitelji koja luduje jer jedem toliko jaja i mesa, napisao je netko u komentarima.

- Jeo sam jaja gotovo svaki dan u svojih 67 godina, nikad ih se nisam odrekao. I jako sam dobrog zdravlja, nema liječnika, nema lijekova, dodao je drugi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 19:17