StoryEditorOCM
ZdravljePrirodan način

Snižavanje kolesterola nikada nije bilo lakše: uz ova tri provjerena i najbolja načina postižete dugoročne rezultate

Piše Doktor u kući/Živim
14. rujna 2024. - 15:58

Među najčešćim pitanjima koja ljudi postavljaju svom liječniku je kako mogu sniziti kolesterol. Mnogi kojima krvna slika pokaže povišene masnoće u krvi, osobito nerazmjer lošeg LDL-a i dobrog HDL-a, nadaju se da će izbjeći uzimanje lijekova, a znatan dio onih s povišenim kolesterolom zainteresiran je za prirodne lijekove za snižavanje kolesterola. Općenito, postoje tri glavna načina za snižavanje ukupnog kolesterola ispod pet mmol/l: promjena prehrane, posezanje za dodacima ili lijek na recept, piše živim.hr.

No, dosljednost je jedina garancija da ćete vidjeti promjenu.

image

.

/Shutterstock

PROMJENE U PREHRANI

Samo oko 20 posto kolesterola u našem krvotoku dolazi iz prehrane i kod većine nema velikog utjecaja. Međutim, većina kolesterola u prehrani prosječne osobe dolazi iz namirnica životinjskog podrijetla kao što su meso i mliječni proizvodi, koji su također bogati zasićenim mastima koje podižu LDL kolesterol i stoga ih treba konzumirati u ograničenim količinama. Savjetuje se zamijeniti zasićene masti nezasićenima (poput onih koje se nalaze u biljnim uljima i masnoj ribi) te jesti dosta vlakana (povrće, voće, grah i cjelovite žitarice, posebno zob). Vlakna pomažu sniziti kolesterol tako što otežavaju njegovu apsorpciju iz crijeva. Beta-glukan iz zobi i ječma može smanjiti LDL i ukupni kolesterol jer reducira glikemijski odgovor, što dovodi do smanjenja stimulacije inzulina i proizvodnje kolesterola u jetri. I flavonoli u zelenom čaju smanjuju resorpciju kolesterola u crijevima. Oni koji već paze na prehranu vidjet će skromni pad LDL-a, ali treba znati da prehrana s puno povrća, vlakana i zdravih masti ima i druge kardiovaskularne prednosti, čak i kada LDL značajno ne pada. Mnogi spojevi koji se nalaze u cjelovitoj, neprerađenoj biljnoj hrani pomažu ublažiti upale i nakupljanje plaka na žilama.

DODACI PREHRANI

Za mnoge dodatke prehrani smatra se da pogoduju zdravlju srca, ali samo neki od njih mogu pomoći u smanjenju LDL kolesterola, i to u skromnoj mjeri.

Psyllium i lan

Psyllium apsorbira žučne kiseline i kolesterol, koji se zatim eliminiraju iz tijela tijekom pražnjenja crijeva. Preporučena dnevna količina je do 10 grama podijeljeno u dvije do tri doze. Pregledni članak iz travnja 2024. u časopisu Nutrients otkrio je da svakodnevno uzimanje psylliuma tijekom mjesec ili dva može smanjiti LDL. Lan se također pokazao dobrim u smanjenju ukupnog kolesterola. Savjetuje se uzeti 20 do 50 grama  sjemenki na dan namočenih u deset puta veću količinu vode.

image

Sjemenke lana.

/Shutterstock

Biljni steroli

Fitosteroli imaju strukturu sličnu kolesterolu i prirodno se nalaze u staničnoj membrani biljaka poput soje, graška i uljane repice te u orašastim plodovima. Njihova konzumacija pomaže ograničiti količinu kolesterola koju tijelo može apsorbirati. Neke studije pokazuju da konzumacija dva grama biljnih sterola dnevno tijekom najmanje osam tjedana može smanjiti LDL i do 10 posto. Međutim, nedavno kontrolirano četverotjedno ispitivanje (studija SPORT) pokazalo je da je smanjenje LDL-a oko četiri posto.

image

Grašak.

/Shutterstock
image

Soja.

/Shutterstock

Crvena riža

Monakolin K iz crvene riže inhibira enzim koji sudjeluje u sintezi kolesterola u jetri. Isti aktivni sastojak nalazi se u lovastatinu - lijeku za snižavanje kolesterola koji se izdaje na recept. Neke studije sugeriraju da dodaci koji sadrže 4-10 mg monakolina K mogu sniziti LDL između 20 i 25 posto. Ali studija SPORT je izvijestila o smanjenju LDL-a od samo 6,6 posto. Problem s dodacima prehrani je taj što količina aktivnog sastojka nije regulirana i može varirati od serije do serije. Ako želite isprobati ove proizvode, savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom i koristite samo provjerene marke.

image

Crvena riža.

/Shutterstock

STATINI

Ovi lijekovi mogu sniziti LDL između 25 i 55 posto. Povišeni LDL kolesterol ne znači nužno da trebate uzimati statine. Krajnji cilj je smanjiti rizik od srčanih bolesti, a ostali čimbenici poput dobi i drugih zdravstvenih stanja utječu na vaš rizik. Liječnik će koristiti kalkulator rizika i prema nalazima propisati terapiju. Statini se najčešće propisuju ako prehranom ne uspijete sniziti kolesterol kad ukupni naraste na više od osam mmol/l, prenosi živim.hr.

image

Orašasti plodovi su jedan od prirodnih načina za snižavanje kolesterola.

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 16:24