StoryEditorOCM
Zdravljesmanjenje koštane mase

Simptomi osteoporoze često su neprimjetni sve do prvoga prijeloma kosti, stručnjaci otkrivaju tko je u rizičnoj skupini i kako spriječiti razvoj bolesti

Piše PSD
19. travnja 2022. - 14:50
Nutricionist će vas podučiti primjerenoj prehrani, a kinezioterapeut podučiti o primjerenoj tjelesnoj aktivnosti. Pokazna vježba zadarske Udruge za osteoporozu  Jure Mišković/Cropix

Mlađim ljudima osteoporoza je možda nepoznat pojam, ali osobe koje uđu u zrelije godine ipka su upoznate s opasnošću ne toliko razvikane bolesti.

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest koju karakterizira smanjenje koštane mase. Budući da su simptomi osteoporoze neprimjetni često sve do prvog prijeloma kosti, potrebno je na vrijeme doći na pregled stanja koštanog sustava.

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektonika koštanog tkiva, s posljedičnom krhosti i povećanim rizikom za prijelom kosti. Prema brojnim epidemiološkim istraživanjima zaključuje se da će 50 posto žena i 20 posto muškaraca u dobi iznad 50 godina doživjeti barem jedan osteoporotični prijelom.

Osobe koje su doživjele jedan osteoporotični prijelom imaju povećani rizik za novi prijelom. U osoba koje su doživjele prijelom kralješka, rizik za drugi prijelom kralješka je četiri puta veći, a ako su doživjele prijelom neke druge kosti, onda je rizik za novim prijelomom dvostruko veći. Prijelom kuka dovodi do prolazne ili trajne invalidnosti, a čak u 20 do 30 posto slučajeva povećana je smrtnost unutar prve godine. Rizik osteoporotičnog prijeloma veći je u žena nego u muškaraca, dva puta veći za prijelom vrata bedrene kosti i četiri puta veći za prijelom podlaktice.

image

Prvi znak bolesti može biti značajno smanjenje tjelesne visine i pogrbljeno držanje (ilustracija)

Danijel Soldo/Cropix

Osteoporoza je češća u žena i to nakon ulaska u menopauzu.

Gubitak koštane mase započinje mnogo ranije od kliničkih simptoma, a prijelom kosti je često prvi znak bolesti. Za osteoporozu se kaže da ima odlike "tihe epidemije" koja pokazuje simptome tek kada je uzela maha. Prvi znak bolesti može biti značajno smanjenje tjelesne visine i pogrbljeno držanje, piše Specijalna bolnica Sveta Katarina.

Smanjeno uzimanje kalcija i ostali rizični faktori

Čimbenici rizika za osteoporozu:

• ženski spol

• ulazak u menopauzu prije 45. godine života

• izostanak menstruacije više od 12 mjeseci (osim zbog trudnoće, menopauze ili odstranjenja maternice)

• odstranjenje jajnika prije 50. godine života i da nije uzimana hormonska nadomjesna terapija

• starija životna dob (iznad 65)

• je li roditelju ustanovljena osteoporoza, da li roditelj ima pogrbljenu kralježnicu

• jeste li u odrasloj dobi imali prijelom kosti nakon blagog pada

• smetnje vida usprkos adekvatnoj korekciji

• učestali padovi

• pothranjenost (Indeks tjelesne mase < 19 kg/m2)

image

Smanjeno uzimanja kalcija, vitamina D i bjelančevina u prehrani čimbenik je rizika za osteoporozu, a neuzimanje mlijeka ili mliječnih proizvoda spada u faktore koji se mogu promijeniti

Jure Mišković/Cropix

• smanjeno uzimanja kalcija, vitamina D i bjelančevina u prehrani

• gubitak visine više od 3 cm nakon 40. godine života

• uzimanje kortikosteroida (ekvivalent pronizona > 5mg dnevno) dulje od 3 mjeseca

• pojačani rad štitnjače, pojačani rad doštitnih žlijezda, šećerna bolest tip 1, upalne bolesti crijeva, anoreksija, reumatoidni artritis, Cushingov sindrom, kronična bolest bubrega, stanje nakon transplantacije organa)

• impotencija, sniženi libido ili drugi simptomi povezani s niskom razinom testosterona

image

Pijenje alkohola iznad dopuštene 2 jedinice dnevno spada u čimbenike rizika vezane uz životni stil koje se može promijeniti

AFP

Promjenjivi faktori

Čimbenici rizika vezani uz životni stil koje se može promijeniti:

• pijenje alkohola iznad dopuštenih 2 jedinice dnevno

• pušenje cigareta

• tjelesna aktivnost kraća od 30 min dnevno (kućanski poslovi, rad u vrtu, šetnja, trčanje)

• neuzimanje mlijeka ili mliječnih proizvoda

Budući da su simptomi osteoporoze neprimjetni često sve do prvog prijeloma kosti, odlučite se na vrijeme na pregled stanja vašeg koštanog sustava. Naši stručnjaci će vrlo brzo obaviti pregled i odrediti liječenje ili preventivne mjere na principu personalizirane medicine. Endokrinolog će najprije ustanoviti stanje i po potrebi preporučiti primjeren lijek, nutricionist će vas podučiti primjerenoj prehrani, a kinezioterapeut podučiti o primjerenoj tjelesnoj aktivnosti.

image

Osteoporoza je češća u žena i to nakon ulaska u menopauzu. Pokazna vježba zadarske Udruge za osteoporozu

Jure Mišković/Cropix

Lijekovi mogu smanjiti rizik nastanka prijeloma kosti. Budući da tjelesna aktivnost i dovoljan unos kalcija prehranom potiču izgradnju kosti i time čine osnovu prevencije nastanka osteoporoze, savjeti naših stručnjaka bit će vrlo korisni. Osteoporoza je kronična bolest i zahtijeva dugogodišnje praćenje i liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2023 05:03