Psihijatrica s Harvarda i nutricionistica Uma Naidu predstavila je pet najboljih namirnica za početak dana.
Doručak daje mozgu prvi izvor energije koji je ključan za koncentraciju, bistrinu i optimalno funkcioniranje tijekom dana.
Danas većina ljudi za doručak jede žitarice, sendviče i peciva, te ih nadopunjuje napitcima od kave nalik shakeovima.
Često su krcati šećerom i ugljikohidratima koji uzrokuju brz skok šećera u krvi nakon čega slijedi nagli pad. Također doprinose neuroinflamaciji povezanoj s moždanom maglom i lošom koncentracijom, tumači liječnica.
Pshijatrica zaposlena u Općoj bolnici Massachusetts, inače i nutricionistica, Uma Naidu, predstavila je rezultate kliničkih istraživanja održanih na Harvardu i otkrila koja je vrsta doručka najbolja za mentalnu sposobnost.
Ističe i kako su ovakvi, zdraviji izbori, i ukusni i jednostavni za pripremu. Na istraživanju je bila angažirana 20 godina.
Predlaže da dan počnete tako što ćete popiti čašu vode nakon buđenja, čime sprječavate dehidraciju, ali i prevenirate tjeskobu. Zatim birajte među sljedećim opcijama, od kojih je svaka bogata ključnim hranjivim tvarima i funkcionalnim spojevima koji potiču bolju energiju, koncentraciju i mentalno zdravlje.
Chia puding
"Sadrži gomilu vlakana, koja održavaju zdrave bakterije u crijevima i smanjuju šansu za upalu mikrobioma. Optimiziranom komunikacijom između crijeva i mozga, ovaj doručak dobro utječe i na raspoloženje. Sadrži omega-3 masne kiseline koje imaju snažne antiinflamatorne efekte na mozak, što pomaže u podizanju raspoloženja, reguliranju stresa i održavanju koncentracije i pamćenja“, kaže liječnica.
Puding je lako napraviti navečer, te ga ostaviti u frižideru preko noći. Pomiješajte tri žlice chia sjemenki sa šalicom kokosovog mlijeka (ili nekog drugog nezaslađenog po izboru), malo meda i prstohvatom cimeta i morske soli. Ujutro dodajte orahe, bobičasto voće i/ili kokosove pahuljice.
Kajgana, omlet ili fritata
"Jaja su puna zdravih masti, proteina i vitamina koji su neophodni za zdrav mozak. Žumanjak je, primjerice, bogat vitaminom D i serotoninom, koji pomažu postići optimalnu ravnotežu neurotransmitera koji reguliraju raspoloženje. Uvijek potičem ljude da biraju jaja iz slobodnog uzgoja, kad god je to moguće, kako bi unosili najkvalitetnije i najčistije hranjive materije“, navodi dr. Uma Naidu.
U svojoj prvoj knjizi "Ovako se hrani vaš mozak“, liječnica je podijelila recept za fritatu, koja se zamuti u šalici, s jajima, malo mlijeka, soli i papra. Na nekoliko minuta zapecite je u mikrovalnoj pećnici i, po želji, na to dodajte malo baby špinata ili kelja. No mogu proći i klasična kajgana ili jaja na oko.
Tofu
"Tofu je odličan protein koji je bogat triptofanom i sojinim izoflavonima, koji dokazano smanjuju simptome depresije“, ističe psihijatrica i nutricionistkinja.
Predstavljaju dobru alternativu jajima, pa liječnica predlaže kajganu od tofua začinjenu kurkumom, crnim paprom i prstohvatom morske soli.
Zeleni smoothie
Jarkozeleni soothie je brz i lak način da započnete dan vlaknima i folatom.
"Folat nam je potreban za proizvodnju neurotransmitera u mozgu — nedostatak folata je uključen u niz psihijatrijskih stanja, uključujući depresiju, dok su optimalni nivoi povezani sa poboljšanim raspoloženjem“, objašnjava dr. Uma Naidu.
Stavite u blender neko lisnato povrće, poput špinata, dodajte malo bobičastog voća ili borovnica, malo proteinskog praha i malo sjemenki konoplje, te maslaca od badema ili kikirikija za još hranjiviju verziju. Možete ga popiti u trku!
"Izbjegavajte dodavanje previše voća ili bilo kakvog voćnog soka, kako biste održali nizak nivo šećera i izbjegli narušavanje mikrobioma ili povećanje nivoa šećera u krvi. Od toga ćete samo biti umorni“, pojašnjava psihijatrica.
Kurkuma latte
Iako nije obrok sam po sebi, latte s kurkumom je hranljiv napitak i savršen način da započnete jutro.
Kombinirajte omiljeno nezaslađeno biljno mlijeko s kurkumom i prstohvatom crnog papra. Dobit ćete moćno antiinflamatorno sredstvo koje pomaže smanjiti simptome anksioznosti, podiže energiju i čisti "maglu“ u mozgu, a poboljšava fokus i koncentraciju.