StoryEditor
ZdravljeJEDIMO IH, ŠEĆIMO

Proučite dobro ovaj popis namirnica! Znanstveno je potvrđeno da baš one drastično smanjuju rizik od najagresivnijih karcinoma. Istraživači su tri godine pratili 2157 ljudi

Piše Mozaik SD
28. travnja 2022. - 10:51

Karcinom je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. Godišnje od njega oboli 25.000, a umire približno 14.000 ljudi. Ukupna smrtnost od raka u Hrvatskoj među najvišima je u EU-u.

Ovo je više nego zastrašujuće, ali nedavna studija otkriva nešto na što treba obratiti veliku pozornost. Istraživači su otkrili da kombinacija nekih navika može drastično smanjiti rizik od raka i to za čak 61 posto, piše živim.

Dobitna kombinacija

Nova studija objavljena u časopisu Frontiers of Aging otkriva da kombinacija tjelovježbe, omega-3 masnih kiselina i vitamina D3 - može smanjiti vjerojatnost razvoja agresivnih karcinoma.

image
AFP


Istraživači su tijekom tri godine pratili 2157 sudionika u dobi od 70 godina i više (Portugal, Austrija, Njemačka, Francuska i Švicarska).

Tretmani su provedeni u različitim skupinama kako bi se utvrdilo koja metoda (ili kombinacija metoda) može smanjiti mogućnost invazivnog raka.


NAJBOLJI IZVORI OMEGA-3 MASNIH KISELINA

plava riba i riba hladnih mora: srdele, inćuni, haringe, skuše, losos (divlji je bogatiji omega-3 kiselinama od uzgojenog), tuna, pastrva te sardine

sjemenke lana

chia sjemenke

image

Chia sjemenke, kao i lanene, obavbezno uvrstite u jelovnik

AFP

 

NAJBOLJI IZVORI VITAMINA D U HRANI

ulja jetre bakalara

tuna, srdele, skuša, bakalar, haringa, losos, rakove i plodove mora

kvasac

goveđa jetra i žumanjak te namirnice koje su dodatno obogaćene vitaminom D, poput nekih margarinskih namaza, mlijeka i žitarica

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 11:34