StoryEditor
ZdravljeNije teško

Promijenite naviku jedenja samo jedne namirnice i produljite si život: ljubitelji mesa ne moraju se previše brinuti, evo na što točno trebaju pripaziti

Piše J. V.
14. lipnja 2019. - 22:20

Hrvati kao narod orijentiran primarno na namirnice životinjskog podrijetla vrlo gorljivo reagiraju na prvi spomen mijenjanja svoje "mesne" dijete. Kako su odgojeni i naučeni, obrok se mora vrtjeti oko poštenog komada mesa, isto kao što se pokućstvo aranžira oko televizijskog ekrana.

Bez šnicela na tanjuru nema sitosti, tvrde neki, a tu naviku ne moraju nužno ni mijenjati. No neke druge bilo bi poželjno, ako ne ništa, barem prilagoditi, ukoliko želite sebi olakšati život i poboljšati njegovu kvalitetu, piše CNN.

Sve više dokaza stiže, naime, u prilog teoriji kako se pretjerane količine crvenog mesa, poput slanine i kobasica, na žalost mnogih, mogu povezati s čitavim nizom zdravstvenih problema. Istraživanje objavljeno prošloga tjedna sugerira da nije u pitanju samo utjecaj na kvalitetu života, već i na dugotrajnost. Oni koji mijenjaju proteine iz crvenog mesa drugim izvorima - žive dulje, piše BMJ.

Bijelo ili crveno meso? Možda ste godinama živjeli u zabludi: evo što vašem kolesterolu radi 'zdravija' opcija i što biste trebali pod hitno uvesti u prehranu

Toliko je jednostavno. Studija dokazuje kako oni koji povećaju unos crvenoga mesa, pa i za samo jednu porciju, dovode se u čak 10% veću opasnost od preuranjene smrti, piše ovaj medicinski dnevnik.

"Naši podaci ukazuju na to da mijenjanje crvenoga mesa drugim izvorima proteina, poput ribe, orašastih plodova, grahorica i cjelovitih žitarica te povrća u tolikoj mjeri utječe na kvalitetu života da umanjuje i rizik od preuranjene smrti", kaže nutricionist Frank Hu, čovjek iza istraživanja. 

"Rizik naročito raste za sve one koji konzumiraju prerađeno crveno meso", dodaje.

Što to, konkretno znači? Ako se ne želite odreći kvalitetnog komada mesa na vašemu tanjuru, trebali biste preispitati ostale navike. Namirnice poput salama, hrenovki i suhomesnatih proizvoda trebalo bi umanjiti, a posvetiti se isto tako uvođenju zdravijih namirnica u plan prehrane.

"Kad ljudi konzumaciju isključivo crvenoga mesa zamijene hranom koja je bazirana na izvorima iz povrća i grahorica, umanjuju mogućnost obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti", objašnjava Hu.

Referirao se i na rezultate država poput Japana čiji su stanovnici gotovo u potpunosti zamijenili crveno meso kao primarni izvor proteina, i to ribom i povrćem - kvaliteta života pritom se povećala za do tri puta, dok se američka populacija i dobar dio zapadnoga svijeta bori s pretilošću i bolestima vezanima uz nju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 08:12