StoryEditorOCM
ZdravljeZDRAVI EKSPERIMENT

Ovu namirnicu doktorica je jela sedam dana: rezultati su je šokirali, a iznenadit će i vas

Piše MOZAIK SD
27. rujna 2023. - 14:10

Bundeva je u prošlosti Indijancima služila kao bitan izvor nutrijenata za vrijeme dugih i teških zima, a onda se na europskom tlu našla kad ju je, navodno, sa sobom donio Kristofor Kolumbo, uvidjevši njezine blagodati za zdravlje. Bundeva se na ovim prostorima dugo koristila u narodnoj medicini, jer se pokazala kao idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva.

image
Damjan Tadić/Cropix

Dr. Patricia Varacallo licencirana je obiteljska liječnica koja je podijelila svoj jednotjedni eksperiment jedenja divnog jesenskog voća svaki dan, a Lisa Reitz, stručnjakinja klinike Cleveland podijelila je najbolji način pripreme bundeve zbog njezine bogate nutritivne vrijednosti.

Dr. Patricia Varacallo s iskustvom u obiteljskoj medicini i certificiranim instruktorom prehrane željela je doznati što se događa kada ljubitelj bundeve malo poludi uživajući u njoj tjedan dana i krene na sedmodnevno putovanje jedući ovo jesensko voće kako bi iskusio za zdravlje dobrobiti bundeve za sebe, prenosi Nova.rs

Lisa Reitz, nutricionistica na klinici Cleveland, podijelila je znanstvene podatke koji stoje iza onoga što je Patricia primijetila tijekom Tjedna bundeve. Ovo je njihova priča:

image
Nikola Vilić

Bilo je zabavno pronalaziti kreativne načine za uključivanje bundeve u svoja jela. Budući da je apsolutni ljubitelj smoothieja – pomiješala je pire od bundeve u svoj jutarnji napitak i činilo se tako prirodnim – organski pire od bundeve bez dodanog šećera bio je izbor koji osigurava najbolje prirodne okuse i hranjive tvari.

Sjemenke bundeve brzo su postale njezin glavni međuobrok – njihova hrskava tekstura savršena je za grickanje, a otkrila je i da su fantastičan dodatak salati jer daju hrskavost lisnatom zelenju.

Za jednu večeru odlučila je eksperimentirati te je napravila domaći umak od bundeve. Ta kremasta tekstura i okus pun različitih nijansi učinili su njezina jela s tjesteninom toliko ukusnim da je umak jela uz obroke nekoliko dana.

Do kraja tjedna žudjela je za nečim novim, što ju je dovelo do jednog od lokalnih kafića koji je reklamirao zdjelu od bundeve, sličnu zdjeli za acai, ali s divnim sezonskim prizvukom: u osnovi je to bio bogati pire od bundeve pomiješan s bananom i acai bobice, prelivene granolom, sjemenkama bundeve i medom. Bila je to savršena kombinacija slatkog i slanog za završetak tjedna jedenja bundeve, navodi Nova.rs

Zdravstvene prednosti bundeve

Lisa Reitz objašnjava da je bundeva riznica dobrobiti: "Bundeva je niskokalorična i dobar je izvor vlakana – sadrži 50 kalorija i tri grama vlakana po šalici."

image
/Shutterstock

Izvor vitamina

Bundeva je izvor esencijalnih vitamina i minerala, kaže Reitz: "Bundeve su izvrstan izvor vitamina A, vitamina C i kalija." Vitamin A nalazi se u narančasto obojenoj biljnoj hrani, blagotvoran je za kožu, oči, imunološki sustav, ali i za rad glavnih organa poput srca i pluća. Vitamin C može vam pomoći u borbi protiv jesenskih virusa, ujedno i zdravom snu u hladnijim mjesecima.

A u bundevama je još jedno blago, kaže Reitz: "Sjemenke bundeve nutritivno su bogate jer su "dobar izvor proteina, vlakana i mnogih drugih minerala". (Pečene s cimetom, curryjem ili samo posipane morskom soli, mogu biti izvrstan međuobrok.) Što se tiče inovacija, neki znanstvenici istražuju sjemenke bundeve kao potencijalne sastojke za neke buduće lijekove koje treba dodatno proučavati.

Ukratko, bundeva je bogat izvor prehrambenih i terapeutskih dobrobiti.

Bolja probava

Jedna od neposrednih prednosti koju je liječnica primijetila u ovom eksperimentu bila je bolja probava.

Reitz kaže: "Istraživanja su pokazala da prehrana bogata vlaknima može pomoći pravilnom funkcioniranju crijeva. Jedenje jedne šalice bundeve dnevno osiguralo bi otprilike 10 posto preporučenih potreba za vlaknima." Patricia je to potvrdila jer je njezin probavni sustav radio kao sat.

image
/Shutterstock

Imala je ljepšu kožu

Njezina koža bila je još jedno područje na kojem je primijetila poboljšanje – svjetliji i uravnoteženiji ten.

Reitz kaže: "Narančasta boja bundeve dolazi od beta-karotena, koji je antioksidans i pretvara se u vitamin A u tijelu. Vitamin A igra važnu ulogu u održavanju zdrave kože."

Zapravo, vitamin A je sinonim za retinol, koji mnogi dermatolozi smatraju snažnim sastojkom za održavanje mladenačke kože i poticanje zdrave obnove stanica kože.

image
/Shutterstock

Kad je jela bundevu svaki dan, bolje je spavala.

Miran san bio je zanimljiv ishod kako su dani prolazili – no može li iza toga stajati bundeva? Reitz je istaknula: "Sjemenke bundeve sadrže triptofan i tirozin, koji su prethodnici serotonina i dopamina – za koje se zna da sudjeluju u regulaciji tjeskobe i stresa."

To je imalo smisla jer se činilo da se kvaliteta njezina sna poboljšala dnevnim unosom bundeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:33