StoryEditor
ZdravljeUkusan i zdrav

Otkriven zanimljiv utjecaj avokada na probavni sustav: donosimo i jednostavan recept kako ga uvesti u svoju prehranu

Piše Nina Čiča/Živim
26. travnja 2021. - 11:49
Shutterstock

Nježne i mekane teksture idealan je sastojak zanimljivih namaza i sladoleda, a svojim jedinstvenim sastavom čuva naše zdravlje, piše Živim.

Avokado, bakterije, crijeva, bolesti. Na prvi pogled veza nije jasna, no zapravo se radi o vrlo zdravom voću koje zaista može djelovati ljekovito na probavni sustav. Znanstvenici su izmjerili učinak svakodnevnog jedenja avokada na crijeva, a rezultat bi vas mogao navesti da promijenite svoju prehranu.

Naša crijeva su puna bakterija

Crijeva imaju najveći broj bakterija u tijelu, u njima može biti gotovo 1.000 različitih sojeva bakterija. No, to vas ne treba brinuti jer ih je većina dobra za nas, odnosno sprečavaju razmnožavanje mikroba i razvoj infekcija. U normalnom stanju ljudi imaju 4 puta više korisnih bakterija nego onih štetnih, a znanstvenici su pronašli način da taj broj učine još i većim.

Tajni sastojak

Pokazalo se da je to avokado. Novo istraživanje je otkrilo da svakodnevno jedenje tog voća ima pozitivan učinak na gastrointestinalni sustav. Ne samo da povećava broj korisnih bakterija i poboljšava crijevnu floru već i smanjuje žučnu kiselinu te povećava razinu masnih kiselina.

Što to znači za naše zdravlje

Pokazalo se da svakodnevna konzumacija avokada povećava raznolikost crijevne flore, a to jača imunitet i pomaže u prevenciji mnogih teških bolesti poput raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Osim toga, pomaže u sprečavanju probavnih tegoba i nadraženosti crijeva.

Koliko je avokada potrebno

Ne trebate pojesti cijeli avokado svaki dan. Žene mogu pojesti 140 grama avokada, a muškarci malo više - 175 grama koje treba dodati u jedan dnevni obrok. Imajte na umu da sam avokado neće učiniti čuda za crijeva već je nužno da vaša prehrana bude uravnotežena i da budete fizički aktivni.

Namaz s avokadom

Sastojci:

(za 2 osobe)

2 tvrdo kuhana jaja

1/4 avokada

limunov sok

bosiljak

sol, papar

Priprema

Jaje i avokado ogulite i izgnječite ih vilicom. Dodajte limunov sok te sol i papar prema ukusu. Sve dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte sitno izrezani bosiljak.

Poslužite uz domaći blago prepečeni raženi kruh sa suncokretovim i bučinim sjemenkama. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 14:13