StoryEditorOCM
ZdravljeEfikasne dijete

Nakon Božića svima nam je potreban detoks kako bismo opet stali u staru odjeću: pronašli smo tri načina prehrane za siječanj koji će vam u tome pomoći

Piše PSD
27. prosinca 2020. - 13:14

Grižnja savjesti nakon Božića tjera nas da donosimo pretjerano radikalne odluke i sebi zadajemo nerealne ciljeve. Sigurno nitko od nas neće preživjeti cijeli siječanj na celeru i vodi, niti ćemo vjerojatno zauvijek prestati konzumirati ugljikohidrate. Ipak, sigurno nam je potrebno malo stati na loptu i promijeniti navike koje steknemo za vrijeme blagdana. Uz laganu tjelovježbu koju svakako preporučuju svi nutricionisti možda najlakši način za izgubiti kilograme i vratiti se na staru težinu je uvođenjem jednog novog načina jedenja. 

Dijeta 5: 2 stekla je veliku popularnost posljednjih godina ne samo zbog njene efikasnosti, već, što je najvažnije, i zbog pristupačnosti. To je zato što dijeta ne zahtijeva učenje novih recepata niti pripremu uvijek istih jela od zraka i špinata. Popularnost je stekla jer većinu dana u tjednu možete jesti što god želite, sve dok imate dva dana s vrlo malim unosom kalorija. Potrebno je da pet dana jedete 'normalnu' količinu hranu (2500 kcal za muškarce, 2000 kcal za žene), zajedno s 25 prosječnog unosa u ova dva 'dijetalna' dana (600 kcal za muškarce i 500 kcal za žene).

Mediteranska dijeta nije jedna od onih koje traju tjedan dana i obećavaju skidanje dvije kile po danu. Baš kao i na Mediteranu u prošlosti ona bi trebala biti stil života. Ova prehrana daje prednost svježem voću i povrću, tjesteninama i kruhu od cjelovitih žitarica, pa čak i crnom vinu (naravno, u umjerenim količinama). Ključno je da crveno meso zamijenite s ribom i peradi, maslac za dobre masnoće kao što je maslinovo ulje, dok izbjegavate masne sireve ili prelazite na mliječne proizvode s niskim udjelom masti.

Vjerojatno najpoznatiji stil prehrane o kojem se govori u posljednje vrijeme i koji promoviraju brojni slavni je veganska dijeta. U početku se može činiti izuzetno restriktivnom zbog potpunog izostavljanja životinjskih proizvoda - mesa, ali i jaja, te svega što sadrži mlijeko. No, posljednjih je godina zabilježen snažan procvat veganske industrije i nastavlja ubrzanim rastom. Veganske verzije sireva, mesa i mlijeka koji su zapravo lijepog okusa pa ih sve više koriste i nevegetarijanci ako su dostupne, pa se ne trebate osjećati kao da bilo što propuštate. S druge strane postoje dokazi da izbacivanje mliječnih proizvoda i crvenog mesa iz vaše prehrane ima niz pozitivnih zdravstvenih učinaka. Ako se odlučite na ovu ishranu obavezno uzmite suplement B12, a prvo se i posavjetujte s liječnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 16:52