Kako je milijune puta ponoviila poznata pjesma Jakše Fiamenga, "jaja se to cili svit zna moredu na milijun mali način spravjat/ i u šorbulu i na joko, sirova, more ih se/ i u tvrdo i u meko i u gusto i u ritko,/ i sa svom mogućom spizom mutit‘...".
Kada govorimo o jajima, uglavnom mislimo na kokošja. Jaja se mogu jesti za doručak, ručak i večeru, važan su dodatak jelima i nezaobilazna za kolače. Osnovna vizualna podjela jaja bila bi na bijela i smeđa.
Iako možete pomisliti da se s bojom mijenja i sastav jaja, to nije slučaj. Boja kokoši određuje boju jajeta. Bijele kokoši najčešći su tip u SAD-u i nesu bijela jaja, dok su kokoši smeđeg perja češće u Europi, pa tu prevladavaju i takva jaja. Razlike nema. I smeđa i bijela jaja iznutra su jednaka. U Americi su smeđa jaja skuplja...